Πως λειτουργεί ένα αυτοκίνητο; (Απλά λόγια)

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν αυτοκίνητα καθημερινά για να μετακινηθούν, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουν πραγματικά πως λειτουργεί ένα αυτοκίνητο; Γειά σου φίλε και φίλη της αυτοκίνησης! Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με πολύ απλά λόγια πώς λειτουργεί ένα αυτοκίνητο;

Τί είναι ένα αυτοκίνητο;

Το αυτοκίνητο είναι ένα μηχανοκίνητο όχημα – δηλαδή κινείται με τη βοήθεια μιας μηχανής – που χρησιμοποιείται για να μετακινεί ανθρώπους ή εμπορεύματα από ένα σημείο σε ένα άλλο. Κινείται με τη βοήθεια ενός κινητήρα που καίει βενζίνη ή πετρέλαιο (κατά βάση) και μετατρέπει την ενέργεια της καύσης αυτής σε κινητική ενέργεια. Έχει πολλά τμήματα, όπως τροχούς, αναρτήσεις, φρένα, φανάρια και τιμόνι, τα οποία του επιτρέπουν να κινείται με ασφάλεια και να ελέγχεται από τον οδηγό.

  Bernhard Filser

Πώς λειτουργεί;

Ο κινητήρας έχει πολλά μέρη, όπως οι εκκεντροφόροι, οι βαλβίδες, αντλίες, έμβολα και στρόφαλο. Όταν ο οδηγός εκκινεί το αυτοκίνητο, ο κινητήρας αρχίζει να λειτουργεί και να καίει τη βενζίνη που εισάγεται μέσω των ψεκαστήρων στους κυλίνδρους. Η καύση του καυσίμου-η έκρηξη δηλαδή- προκαλεί την κίνηση του εμβόλου προς τα κάτω, είναι το σημείο όπου δίνεται το έργο στον κινητήρα. Η χρονική αυτή στιγμή ονομάζεται παραγωγική ή εκτονωτική (χρόνος της εκτόνωσης).

Όταν ο οδηγός πατάει το πεντάλ του γκαζιού, αυξάνεται η ποσότητα της βενζίνης που εισάγεται στον κινητήρα, κάτι που αυξάνει την ταχύτητα των εμβόλων και τη στροφές του κινητήρα. Όταν ο οδηγός θέλει να επιβραδύνει ή να σταματήσει το αυτοκίνητο, πατάει το πεντάλ των φρένων, που επιτρέπει στους τροχούς να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν το αυτοκίνητο.

Η κίνηση από τον κινητήρα μεταφέρεται στους τροχούς μέσω ενός συστήματος μετάδοσης, που αποτελείται από το κιβώτιο ταχυτήτων, τον άξονα και το διαφορικό (όπου αυτό υπάρχει). Το κιβώτιο ταχυτήτων επιτρέπει στον οδηγό να αλλάξει την ταχύτητα του αυτοκινήτου και να προσαρμόσει την ισχύ του κινητήρα στις ανάγκες της κίνησης. Για παράδειγμα δεν μπορεί να ξεκινήσει από σταματημένο με 5η ταχύτητα, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να μεταφέρει τη ροπή του κινητήρα προς τους τροχούς με μια τόσο μικρής κλίμακας ταχύτητα. Χρειαζόμαστε μια μικρότερη ταχύτητα πολύ μεγαλύτερης κλίμακας για να υπερνικήσει την αδράνεια του οχήματος και άλλους παράγοντες, όπως είναι η τριβή που ασκείται στους τροχούς από το οδόστρωμα. 

Επίλογος

Τέλος, το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης ένα σύστημα ψύξης, που αποτρέπει τον υπερθέρμανση του κινητήρα, ένα σύστημα εξάτμισης, που απομακρύνει τα καυσαέρια που παράγονται κατά την καύση του καυσίμου, και ένα σύστημα φωτισμού, που επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει τη νύχτα και να είναι ορατός στους άλλους οδηγούς.

Επιπλέον για να το αναπτύξουμε λίγο ακόμα, το αυτοκίνητο διαθέτει διάφορα συστήματα ασφαλείας, όπως το σύστημα αερόσακων και ζώνης ασφαλείας, που προστατεύουν τους επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, το αυτοκίνητο διαθέτει συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου, όπως το σύστημα αντιμετώπισης της ολίσθησης (ΤCS), που βελτιώνουν την ασφάλεια και την ευκολία οδήγησης.

Το αυτοκίνητο είναι ένα σύγχρονο θαύμα της μηχανολογίας και της τεχνολογίας, που καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης και μεταφοράς των ανθρώπων και των αγαθών στη σύγχρονη κοινωνία. Η κατασκευή του απαιτεί τη συνεργασία και την επιδεξιότητα των μηχανικών, των σχεδιαστών και των ηλεκτρονικών, καθώς και τη συνεχή καινοτομία και βελτίωση της ήδη υπάρχουσας τεχνολογίας.

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights