Καταστρέφουν τα χαμηλού προφίλ ελαστικά τη βόλτα μας;

Καταστρέφουν τα χαμηλού προφίλ ελαστικά τη βόλτα μας; Στην ερώτηση αυτή μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα ότι πλέον τα «χαμηλοπρόφιλα» ελαστικά έχουν γίνει συνήθεια ακόμα και στα οικογενειακά αυτοκίνητα, αλλά και στα crossovers. Έχουν ωραία εμφάνιση και κάνουν το τιμόνι αρκετά σταθερό, αλλά αξίζουν ουσιαστικά;

Το προφίλ είναι είναι η περιοχή μεταξύ του πλαϊνού του ελαστικού μεταξύ ζάντας και δρόμου. Παλαιότερα όταν τα αυτοκίνητα είχαν μεγαλύτερου προφίλ ελαστικά αυτό το «περισσότερο» πλαϊνό απορροφούσε περισσότερους κραδασμούς από οδικές ανωμαλίες. Το μειονέκτημα αυτού είναι ότι στις στροφές υπάρχει μεγάλη ευκαμψία με αποτέλεσμα λιγότερο έλεγχο τιμονιού.

Μετά από αρκετές έρευνες και δημοσιεύσεις που έγιναν από ειδικούς του είδους (επιστήμονες, οδηγούς δοκιμών, μπλόγκερς), διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αρκετό ρίσκο σε αυτού του είδους τα ελαστικά. Ο κίνδυνος εμφανίζεται στα αυτοκίνητα με βασικές εκδόσεις τροχών και ζαντών και στη συνέχεια βγαίνουν και εκδόσεις με μεγαλύτερες ζάντες και χαμηλού προφίλ ελαστικά. 

Φαίνεται πως πολλοί κατασκευαστές προσπαθούν να κρατήσουν την εξωτερική διάμετρο σταθερή σε όλες τις εκδόσεις  και απλά χαμηλώνουν το προφίλ του ελαστικού όταν πρόκειται για μεγάλης διαμέτρου ζάντα. Με αυτό τον τρόπο δε χρειάζεται να καλιμπράρουν το ταχύμετρο και άλλα μετρητικά όργανα με τα οποία έχουν συλλέξει από προηγούμενες μετρήσεις. Κάποιοι κατασκευαστές δεν μετατρέπουν ούτε την ανάρτηση, δηλαδή αφήνουν την εργοστασιακή η οποία δεν ανταποκρίνεται σωστά και δημιουργεί απότομους κραδασμούς.

 

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights