Πως πραγματικά δουλεύει το ψυκτικό υγρό για το αυτοκίνητο;

Πως πραγματικά δουλεύει το ψυκτικό υγρό για το αυτοκίνητο; Το ψυκτικό υγρό είναι μίγμα αντιψυκτικού, προσθέτων και νερού. Κρατάει τη μηχανή μακριά  από την υπερθέρμανση και από την καταστροφή της.
Από τι είναι φτιαγμένο;

Το ψυκτικό είναι 90% αιθυλική γλυκόλη. Βρίσκεται στο φαγητό του σκύλου και της γάτας, σε μη αλκοολούχα ποτά, στη ζαχαροαλοιφή και στο fireball ουίσκι!

Έχει επίσης 10% πρόσθετα. Τα πρόσθετα αυτά είναι αναστολείς διάβρωσης, τροποποιητές PH, βαφές, αντιαφριστικά και παράγοντες αφρίσματος.

Για ποιά λειτουργία είναι υπεύθυνο το ψυκτικό υγρό και γιατί το χρειάζεται το αμάξι σας;

 

Εάν η βενζίνη είναι τροφή, τότε το ψυκτικό είναι το νερό για το αυτοκίνητό σας.Η ενέργεια της θερμότητας που παράγεται από το καύσιμο ανέρχεται περίπου μεταξύ 19-20000 BTUs/ 3,79 λίτρα (μετατροπή από γαλόνια-σύμφωνα με αμερικάνικη μέτρηση). Οπότε είναι απαραίτητο ώστε να ψύχει το όχημα ώστε να μην υπερθερμανθεί και καταστραφεί.

Επίσης προστατεύει το νερό από την εξάτμισή του ή το πάγωμά του σε υπερβολικά θερμές ή ψυχρές θερμοκρασίες αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα ο λόγος που υπάρχει στο αμάξι μας είναι ότι επειδή για να κινηθεί πρέπει να γίνει καύση το 1/2 του αυτοκινήτου δουλεύει γι’ αυτό το σκοπό και το υπόλοιπο 1/2 για την εξαγωγή των καυσίμων. Το ψυκτικό υγρό αποτρέπει την υπερθέρμανση από αυτή τη διαδικασία.

Αραίωμα

Το ψυκτικό υγρό χρειάζεται να αραιωθεί με νερό για να είναι δραστικό. Το πλέον δεδομένο και μη εξαιρετέο ποσοστό  αραίωσης είναι 50% νερό και 50% ψυκτικό.

Σε πιο ψυχρές περιοχές (ανά τον κόσμο) υπάρχει μίγμα 40% ψυκτικού / 60% νερού  και άλλες μίξεις ανάλογα με τις ανάγκες ψύξης.

Γενικά όμως εάν δεν είμαστε σίγουροι μπορούμε πάντα να δούμε τι προτείνει ο κατασκευαστής  και να πράξουμε αναλόγως.

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights