Λειτουργία του A/C του αυτοκινήτου!

Με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, είναι μια καλή ιδέα να γνωρίσουμε τη λειτουργία του A/C του αυτοκινήτου  μας και να κατανοήσουμε πως αυτή η όαση μας δροσίζει!

 

Το σύστημα κλιματισμού ενός οχήματος δεν δημιουργεί κρύο αέρα. Στην πραγματικότητα η λειτουργία του A/C του αυτοκινήτου παίρνει τη θερμότητα και την υγρασία έξω από τον αέρα που είναι ήδη στο αυτοκίνητό σας, αφήνοντας πίσω ψυχρότερο αέρα. Η καλή κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των εξαρτημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε τις μεθόδους επισκευών στο σύστημα κλιματισμού.

Το φρέον (ψυκτικό μέσο) βρίσκεται στο σύστημα κλιματισμού. 

Ο αεροσυμπιεστής a /c εκκινεί την υψηλή πλευρά του συστήματος, όπου συμπιέζει το φρέον σε κατάσταση υψηλής πίεσης, προκαλώντας την υγροποίηση του. Περνάει μέσα από τις γραμμές υψηλής πίεσης στον συμπυκνωτή. Ο συμπυκνωτής, ο οποίος είναι παρόμοιος με ένα μικρό ψυγείο, τοποθετεί το υγρό σε επαφή με καθαρό αέρα που εισέρχεται από το περιβάλλον στο όχημα, το οποίο απορροφά τη θερμότητα από το υγρό. Έπειτα ρέει στη βαλβίδα εκτόνωσης ή στο σωλήνα στομίου όπου περιορίζεται και γίνεται αέριο στην πλευρά χαμηλής πίεσης του συστήματος κλιματισμού. Στη συνέχεια, ρέει μέσα στο δοχείο / συσσωρευτή του δέκτη που περιέχει μια σακούλα αποξηραντικού για να αφαιρέσει και να συλλέξει ανεπιθύμητη υγρασία / νερό και ακαθαρσίες. Το καθαρό αέριο φρέον ταξιδεύει στη συνέχεια μέσω του σωλήνα στον εξατμιστή (που συνήθως βρίσκεται στο χώρο των επιβατών). Το φρέον στην αέρια του κατάσταση είναι σε θέση να απορροφήσει τη θερμότητα από τον αέρα που διέρχεται από τα πτερύγια του εξατμιστή, αφήνοντας πίσω τον ψυχρότερο αέρα. Οι ανεμιστήρες στρώνουν αυτόν τον ψυχρότερο ξηρό αέρα στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Το ψυκτικό μέσο επιστρέφει στον συμπιεστή στον εύκαμπτο σωλήνα αναρρόφησης του συστήματος κλιματισμού για να συμπιεστεί πίσω στο αέριο υψηλής πίεσης και να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία.

Το φρέον επίσης φέρει διασκορπισμένο λάδι που βοηθά να διατηρηθεί ο λιπαντήρας του κλιματιστικού κατά τη λειτουργία του. Το φρέον που είναι φορτισμένο ή σε πλήρη κατάσταση είναι κρίσιμο για τη σωστή λειτουργία και λίπανση του αεροσυμπιεστή. Εάν το σύστημα A / C δεν λειτουργεί σωστά, είναι καλή ιδέα να πάτε το αυτοκίνητό σας στο συνεργείο να εκτελέσει κάποιους βασικούς ελέγχους.

Ελέγξτε τη λειτουργία του συμπιεστή, τον ιμάντα, ελέγξτε τις υψηλές και χαμηλές πιέσεις του συστήματος κατά τη λειτουργία, ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του πίνακα ελέγχου, ελέγξτε τον ανεμιστήρα του ψύξης a/c και τη λειτουργία του ανεμιστήρα ψύξης του κινητήρα, ελέγξτε τους περιορισμούς στο σύστημα, τη ροή αέρα μέσω του συμπυκνωτή και του εξατμιστή, ελέγξτε για τυχόν διαρροές.

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights