Νόμος εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων στην Ελλάδα

Νόμος 4710/2020

ΦΕΚ 142/Α/23-7-2020Πρόκειται για τον πρόσφατο νόμο περί εισαγωγής μεταχειρισμένων οχημάτων στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 5 του νόμου έχει να κάνει με την : « Επιβολή περιβαλλοντικού τέλους και απαγόρευσης εισαγωγής σε παλαιά , ρυπογόνα , μεταχειρισμένα οχήματα».

Τι σημαίνει αυτό; Ποιο είναι το περιβαντολογικό τέλος και σε ποια οχήματα αναφέρεται;

  1. Επιβατικά οχήματα – επιβάλλεται τέλος ταξινόμησης :

Α) 3000 ευρώ για τα Euro 4                                    

Β) 1000 ευρώ για τα Euro 5a

Γ) Απαγορεύεται  η ταξινόμηση Euro 3, 2, 1

*Εξαιρούνται τα οχήματα ανω των 30 ετών τα οποία είναι ιστορικού ενδιαφέροντος.

  1. Φορτηγά :

Α) 3000 ευρώ για Euro 4

Β) 1000 ευρώ για Euro 5a

Γ) Απαγορεύεται  η ταξινόμηση Euro 3, 2, 1

3.Το περιβαλλοντικό τέλος  καταβάλλεται  άπαξ και υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται υποχρέωση καταβολής του τέλους ταξινόμησης . Το τέλος εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στη συνέχεια πιστώνεται υπέρ του λογαριασμού ειδικού σκοπού στην τράπεζα της Ελλάδας για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων.           4.Τα έσοδα από την είσπραξη του περιβαλλοντικού τέλους διατί θενται για την υλοποίηση δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των ηλεκτρικών οχημάτων ιδίως μέσω οικονομικών κινητρων για την αγορά ή μίσθωση κάθε τύπου αμιγώς Η/Ο ή υβριδικών Η/Ο εξωτερικής φόρτισης με εκπομπες ρύπων έως 50 γρ.CO/χλμ. , καθώς και μέσω οικονομικών κινήτρων για την προμήθεια και εγκατάσταση σημείων επαναφόρτισης Η/Ο.

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights