Τα ελαστικά του αυτοκινήτου ρυπαίνουν περισσότερο απο την εξάτμιση (Υπό συνθήκες)

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη εταιρία που εξειδικεύεται σε επιστημονικές και εργαστηριακές μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες που σχετίζονται με τα καύσιμα, τις εκπομπές ρύπων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αναδεικνύει ένα νέο είδος ρύπων όπως είναι NEE, δηλ. αυτοί που δεν εκπέμπονται από τις απολήξεις των αυτοκινήτων (non-exhaust emissions), αλλά απο Τα ελαστικά του αυτοκινήτου. Τα ΝΕΕ θεωρείται πως σήμερα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες πηγές πρωτογενών σωματιδίων από τις οδικές μεταφορές, το 60% των PM2.5 και το 73% των PM1.0.Στην έρευνα της η Emissions Analytics αναφέρει πως ένα δημοφιλές οικογενειακό hatchback με ολοκαίνουργια, σωστά φουσκωμένα ελαστικά, «εκπέμπει» 5,8 γραμμάρια PM ανά χιλιόμετρο. Αντίστοιχα, από την εξάτμιση βγαίνουν μόλις 4,5 χιλιοστογραμμάρια ανά χιλιόμετρο, δηλ. 1.000 φορές περισσότερο. Η έρευνα βασίστηκε σε μετρήσεις με τα φτηνότερα λάστιχα, με πολύ μεγάλο φορτίο στο αυτοκίνητο, σε πολύ μέτρια άσφαλτο, με υψηλές ταχύτητες και με στροφές.Επίσης μετρήσεις έγιναν για 300 χλμ, 30 χλμ και 3 χλμ ώστε να υπάρχει μια προσομοίωση σε ταξίδι στην εθνική οδό. Οπότε κανένα αυτοκίνητο στον κόσμο δεν μπορεί να κινείται με αυτές τις συνθήκες. Επομένως το εντυπωσιακό  “1.000” προφανώς είναι περισσότερο άπιαστο κακό παρά ρεαλιστικό!

Πηγή:

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights