Φίλτρο αέρος

Αρχή λειτουργίας 

Το φίλτρο αέρος είναι ένα εξάρτημα το οποίο όπως λέει και το όνομά του φιλτράρει τον αέρα από διάφορα σωματίδια , μικροσωματίδια και άλλες ακαθαρσίες που υπάρχουν μέσα του ή στο γύρω περιβάλλον και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εισέλθουν στον κινητήρα του οχήματος. 

Τοποθεσία

Το φίλτρο αέρος είναι τοποθετημένο μπροστά στην εισαγωγή του αέρα ενός επιβατικού αυτοκινήτου και συνήθως είναι τοποθετημένο μέσα σε ένα κουτί για να προστατεύεται, το οποίο ονομάζεται φιλτροκούτι.

Υλικά κατασκευής

  • Υπάρχουν φίλτρα αέρος τα οποία είναι κατασκευασμένα από χαρτί τα λεγόμενα χάρτινα τα οποία όμως δεν έχουν την ποιότητα του χαρτιού με το οποίο γράφουμε με στυλό και μολύβι είναι συμπιεσμένο χαρτί πιο σκληρό και αποτελείται από πολλές και διαφορετικές στρώσεις ώστε οι ακαθαρσίες να βρίσκουν πολλά εμπόδια μπροστά τους. Τα φίλτρα αυτά είναι φθηνά σχετικά  σε σύγκριση με τα φίλτρα που θα αναφέρουμε στη συνέχεια. 

  • Τα φίλτρα γάζας τα οποία είναι τα πιο κοινά aftermarket εμπορίου δηλαδή φίλτρα και είναι σε σύγκριση με την τιμή τους τα πιο αποδοτικά όσο αφορά τη συγκράτηση μικροσωματιδίων.

  • Τα αφρώδη φίλτρα τα οποία εισάγουν πολύ περισσότερο αέρα από τις προηγούμενες δύο κατηγορίες, όμως με το μειονέκτημα ότι δεν φιλτράρουν το ίδιο αποτελεσματικά για τον απλό λόγο ότι μέσα από τον αφρό παίρνουν πολύ πιο εύκολα οι ακαθαρσίες και τα μικροσωματίδια. Ο αφρός είναι ένα πολύ μαλακό υλικό το οποίο όμως με ειδικό λάδι ή με απλό φύσημα μπορεί να καθαριστεί πολύ εύκολα. Επίσης εάν το προστατεύσουμε δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα διότι πολύ απλά δεν θα χαλάσει ο αφρός. 

  • Είναι τα συρμάτινα φίλτρα ή ελευθέρας ροής τα οποία είναι τα πιο ακριβά από όλες τις κατηγορίες και καλύπτουν την προστασία της εισαγωγής της μηχανής του οχήματος από τις ακαθαρσίες του περιβάλλοντος. Καθαρίζονται σχετικά εύκολα με ειδικά λάδια και φύσημα με αέρα και τέλος αφήνουν  μεγαλύτερη ποσότητα αέρα να διαπεράσει την εισαγωγή με αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση του κινητήρα. 

Συμπέρασμα

 

 

Όσο πιο καθαρός και περισσότερος αέρας περνάει από την εισαγωγή του κινητήρα τόσο μεγαλύτερη απόδοση έχει ο κινητήρας, η κατανάλωση μειώνεται και η λειτουργία βελτιώνεται. 

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights