Μεταβαλλόμενη τουρμπίνα από την AUDI

Σε όλα τα πετρέλαια από την Audi εφαρμόζονται μεταβαλλόμενες τουρμπίνες. 

Τί σημαίνει μεταβαλλόμενη τουρμπίνα ;

Σημαίνει ότι στην πλευρά της εξόδου των καυσαερίων υπάρχει μεταβαλλόμενη γεωμετρία. Η μεταβαλλόμενη γεωμετρία της τουρμπίνας δημιουργεί ομαλά ροπή χωρίς καθυστέρηση, ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες.

Όταν ο οδηγός πατήσει απότομα το γκάζι – τέρμα από χαμηλές στροφές, τότε οι φτερωτές της τουρμπίνας μετακινούνται σε απότομη γωνία (τραχύς κύκλος). Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η επιφάνεια (χώρος) από την πλευρά της εισαγωγής και οδηγεί τα καυσαέρια απευθείας στις λεπίδες (φτερωτές). Έτσι η φτερωτή της τουρμπίνας (πλευρά καυσαερίων) γυρίζει πιο γρήγορα, αυξάνεται ο όγκος του ατμοσφαιρικού αέρα που εισέρχεται από το μούτρο της τουρμπίνας (αεροσυμπιεστής) και η πίεση αυξάνεται αμέσως. 

Όσο ο όγκος των καυσαερίων αυξάνεται και η πίεση της τουρμπίνας δε χρειάζεται να είναι υψηλή. H φτερωτή γυρίζει σε πιο φλάτ γωνία (καθαρός κύκλος). Γίνεται η αντίθετη διαδικασία που περιέγραψα πιο πάνω, οπότε η τουρμπίνα γυρίζει πιο αργά και η πίεση μειώνεται. Αυτό το φαινόμενο είναι πού σημαντικό, όταν η τουρμπίνα πρέπει να διώξει μεγάλο όγκο καυσαερίων σε πολύ υψηλές στροφές.

 

 

Το συμπέρασμα είναι ότι χωρίς αυτή την τεχνολογία, το αποδοτικό φάσμα στροφών δεν θα ήταν τελικά τόσο αποδοτικό.

Πηγή:

https://www.audi-technology-portal.de

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights