Toyota Yaris Cross | Η νέα βόμβα της μάρκας;

Το νέο Toyota Yaris Cross είναι ένα μικρό, καθημερινό και πολύ ευέλικτο SUV! Ναι καλά διαβάζετε. Είναι ένα SUV και μάλιστα φαίνεται ότι θα μαγέψει και θα προσελκύσει πολλούς νέους, αλλά και έμπειρους οδηγούς.

Χαρακτήρας

Ο χαρακτήρας του έχει πολλά στοιχεία.Σίγουρα δεν το λες επιθετικό, αλλά έχει επιδόσεις που μπορούν να το κάνουν. Δέν έχει επιβλητική εμφάνιση, αλλά στο σύνολό της σε καθηλώνει.Είναι ένα αυτοκίνητο πόλης, αλλά αυτό δεν σε ενοχλεί να το δουλέψεις και σε πιο κακοκτράχαλα μέρη (λόγω μεγαλύτερης brake angle) χωρίς βέβαια να σημαίνει οτι είναι φτιαγμένο για το βουνό.

Είναι αυτοκίνητο για όλες τις δουλειές και τα περισσότερα εδάφη.

Εμφάνιση

Η στιβαρή του εμφάνιση φαίνεται από την κάτω χαμηλή γραμμή του εμπρός προφυλακτήρα και την πλάκα προστασίας που υπάρχει χαμηλά στον πίσω προφυλακτήρα.

Επίσης φοράει τροχούς 18″ αλουμινίου με σκούρο γκρι φινίρισμα.

Στο εσωτερικό του το υπάρχει η αίσθηση της περιπέτειας η οποία εκφράζεται μέσα από μαύρες λεπτές λεπτομέρειες γύρω από τα τριμάκια των πορτών και πάνω από τα κεφάλια των επιβατών.

Υπάρχει η έκδοση με τα καθίσματα που δίνουν την εντύπωση του δέρματος, ένα πάνελ στον πίνακα οργάνων πολύ μαλακό και φυσικά ταπετσαρία εσωτερικά των χερουλιών της πόρτας.Επίσης χρησιμοποιείται δέρμα στο τιμόνι και στο λεβιέ ταχυτήτων. Αυτά στην έκδοση του χρώματος “Warm Gold”. 

Αυτοκίνητο πόλης και SUV

Παρόλο που έχει την ίδια πλατφόρμα GA-B με το Yaris hatchback ,έχει υψηλότερη θέση οδήγησης και μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι κρατάει τις ρίζες από τα RAV4 και το χαρακτήρα του C-HR. Που σημαίνει ότι είναι ένα αρκετά σημαζεμένο SUV.

Επίσης η νέα πλατφόρμα του δίνει υψηλή στιβαρότητα στον σκελετό, χαμηλό κέντρο βάρους και ένα καλά ζυγισμένο σασί.

Το υβριδικό μοτέρ θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις εκδόσεις Yaris Cross ,με πρώτο και βασικό μοτέρ αυτό των 116 ίππων και 1500 κ.εκ. με λειτουργία κύκλου Ατκινσον 4ης γενιάς. Αναμένεται οι ρύποι του (CO2) να είναι περίπου στα 100 γρ/χλμ στη εμπροσθοκίνητη έκδοση και κάτι λιγότερο από 110 γρ/χλμ στην τετρακίνητη.

Με εμπρός και πίσω LED τεχνολογίας φώτα και περιστρεφόμενες πίσω λάμπες ,οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου θα σε βλέπουν σίγουρα ακόμη και σε στροφές.

Έξυπνο σύστημα τετρακίνησης 

Είναι το μοναδικό μικρό υβριδικό SUV που κατέχει το συγκεκριμένο σύστημα. Πώς λειτουργεί; Αυτό το σύστημα αυτόματα αλλάζει τη μετάδοση από μόνο τους δύο (εμπρός) τροχούς σε όλους τους τροχούς, ανάλογα τις συνθήκες του δρόμου. 

Το σύστημα αυτό έρχεται ώς βασικό στις εκδόσεις με τη χειροκίνητη επιλογή για απλή χωμάτινη διαδρομή ή χιονιού.

Το νέο έξυπνο σύστημα τετρακίνησης είναι ηλεκτρικό, πολύ ελαφρύ. Δέν κουράζει το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα οι ρύποι να εξακολουθούν να είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Η τεχνολογία δεν σταματά εδώ

Υπάρχει ασύρματη συνδεσιμότητα με κινητά μέσω του συστήματος  Toyota Smart Conect το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά σε μοντέλο της Toyota. Υπάρχει μια 9″ οθόνη υψηλής ευκρίνειας μέσω της οποίας υπάρχει η αναπαραγωγή βίντεο, μουσικής, επιλογή πλοήγησης ,υπάρχει δημιουργία χαρτών στη στιγμή σε πραγματικό χρόνο, όπως επίσης και πληροφορίες κυκλοφοριακής κίνησης σε πραγματικό χρόνο.

Έξυπνο σύστημα φόρτωσης (πορτμπαγκάζ)

Υπάρχει η δυνατότητα να ανοίγει η πίσω πόρτα μέσω αισθητήρα, με την κίνηση του ποδιού μας. Έτσι αν κρατάμε πράγματα στα χέρια μας δεν θα είναι αυτό πλέον πρόβλημα, το άνοιγμα δηλαδή της πόρτας του πορτμπαγκάζ. Επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε το ύψος ή το βάθος του χώρου αποθήκευσης με ρυθμιζόμενη τάβλα και πάτωμα. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρεθούν εύκολα τα πίσω καθίσματα ώστε να επεκταθεί κι’αλλο ο αποθηκευτικός χώρος του οχήματος.

Πότε έρχεται

Το συγκεκριμένο όχημα έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για ευρωπαίους οδηγούς και κατασκευαστηκε στο Ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Toyota στη Γαλλία. Από Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι επίσημες πωλήσεις.. Μέχρι τότε αναμονή.

Συμπέρασμα

Για εμένα τα σημεία κλειδιά είναι:

  • Η εμφάνιση. Ότι και αν αυτό σημαίνει νομίζω ότι είναι ένα all around νεανικό αυτοκίνητο, όμορφο, ευέλικτο και οικονομικό (hybrid). 
  • Το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης. Νομίζω ότι είναι κάτι πρωτοπόρο για την κατηγορία και μάλιστα μας το τονίζει και η Toyota.
  • Η Toyota. Ότι και να πούμε είναι λίγο. Τα τελευταία χρόνια κάθεται στο θρόνο της παγκοσμίως και μας έχει τρελάνει με τα νέα Supra, Yaris και φυσικά το Cross (σύντομα).

Πηγή

Toyota newsroom

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights