Έδρανα κύλισης (ρουλμάν) | Λειτουργία, υλικά , κατασκευή

Τα πιό συχνά χρησιμοποιημένα ρουλμάν (έδρανα κίλισης) που ίσως να έχεις δεί από κοντά σε αυτοκίνητο, είναι τα ρουλμάν των τροχών. 

Γενικά για τα έδρανα μπορούμε να γράψουμε ότι χρησιμοποιούνται για στήριξη και ώς οδηγοί σε κινούμενα εξαρτήματα, κυρίως σε άξονες και ατράκτους.

Τα έδρανα κύλισης προτιμώνται :

  • Για εδράσεις με χαμηλές απαιτήσεις και όσο γίνεται πιο ασφαλείς. Παραδείγματα είναι οι εργαλειομηχανές ,ανεμιστήρες, αντλίες κ.α.
  • Για εδράσεις που εργάζονται σε λίγες στροφές με ελάχιστες τριβές και ξεκινούν με υψηλό φορτίο όπως οι περιστρεφόμενοι πύργοι ή τα άγκιστρα γερανών κ.α.

Στοιχεία κύλισης , υλικά και κατασκευή

Ανάλογα το είδος της κύλισης έχουμε διαφορετικής κατασκευής και σχεδιασμού έδρανα κύλισης.

 

 

Σε όλα τα είδη της κύλισης τα έδρανα κύλισης συγκρατούνται μέσω ενός κουτιού (κλωβού) σε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους και η κύλιση γίνεται πάνω σε σκληρές και λείες επιφάνειες.

Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους είναι σκληρός χρωμιούχος ή χρωμιονικελιούχος χάλυβας με πλήρη ομοιογένεια του υλικού.

Τόσο κατά την εκκίνηση όσο και κατά τη λειτουργία τους υπάρχει ελάχιστη αντίσταση τριβής. Για έδρανα με μπίλιες (μπιλιοφόροι, ρουλεμάν κωνικά) ο συντελεστής τριβής είναι από 0,0008 έως 0,0017. Η χρήση που απαιτείται ώς λιπαντικό είναι πολύ μικρή και σε περίπτωση βλάβης δεν επισκευάζεται, αντικαθίσταται εξολοκλήρου.

Κατηγορίες εδράνων

  1. Σφαιρικά

 

 

2. Κυλινδρικά

 

 

3. Βελονοειδή

4. Κωνικά

 

 

5. Βαρελοειδή

 

 

Οδηγίες χρήσης

Λόγω ότι είναι υψηλής ακρίβειας αντικείμενα, απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείρηση. Για να πετύχουμε μεγάλη διάρκεια ζωής :

  • Πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή και μέγιστη καθαρότητα για αποτροπή φθορών στις επιφάνειες τους.
  • Λίπανση και σωστή συσκευασία για αποφυγή οξείδωσης από ατμοσφαιρικές συνθήκες.
  • Αποθήκευση σε χώρους χωρίς υγρασία με κανονική θερμοκρασία.
  • Έλεγχος σωστών διαστάσεων πριν τη χρήση τους και τήρηση κατάλληλων μέτρων ασφαλείας για την εφαρμογή και την εξαγωγή τους.
  • Απόλυτη καθαριότητα του γύρω χώρου και των σημείων που θα εφαρμοστεί / τοποθετηθεί.
  • Σωστός τρόπος λίπανσης με λίπος ή λάδι ή γραφίτη (αυτολιπαινόμενα) για σωστή λειτουργία.

Πηγή

Στοιχεία Μηχανών 1 Κεφ. 11 

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights