Ιστορία των λογότυπων αυτοκινητοβιομηχανίας | Μέρος 1ο

H Ιστορία των λογότυπων αυτοκινητοβιομηχανίας έχει πολύ βαθειές και παλιές ρίζες.Στο μυαλό ίσως των περισσότερων από εμάς, πιθανό να μην υπάρχει η ερώτηση  “Ποιά η ιδεολογία που υπάρχει πίσω από το κάθε ένα από αυτά;”.Εγώ πάντως είμαι εδώ για να σου εξιστορίσω κάθε ιστορία πίσω από το λογότυπο, των κυριότερων αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο…

Peugeot | 2 Απριλίου 1810 Sochaux  Γαλλία 

Το σύμβολο του λιονταριού πρωτοεμφανίστηκε το 1847 όταν τότε η εταιρεία παρήγαγε εργαλεία χειρός από σίδερο και εξοπλισμό για κουζίνες. Το λιοντάρι χρησιμοποιήθηκε για να συμβολίσει την δύναμη και την σαφήνεια των προϊόντων της εταιρείας, μέσα από τα οδοντωτά και αιχμηρά δόντια του λιονταριού. Η μετέπειτα ενασχόληση της εταιρείας ήταν η παραγωγή ποδηλάτων.

To 1890 η Peugeot παρήγαγε το πρώτο της αυτοκίνητο το οποίο είχε κινητήρα Mercedes και 4 τροχούς.Το 1895 το μοντέλο type 12 ήταν το πρώτο όχημα στον κόσμο με κινητήρα  εσωτερικής καύσης και  ελαστικά ( αντί για σιδερένιους τροχούς )

Opel | 21 Ιανουαρίου 1863 Russelsheim ( Ρουσελχάιμ ) Γερμανία 

Η Opel ιδρύθηκε το 1863 από τον Adam Opel και ξεκίνησε να κατασκευάζει ραπτομηχανές και άλλες οικιακές συσκευές. Ο ιδρυτής πέθανε το 1895, έχοντας καταφέρει η εταιρεία του να είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ραπτομηχανών στην Ευρώπη και να παράγει πάνω από 2.000 ποδήλατα ετησίως

Ο κεραυνός στο λογότυπο της OPEL εμπνευστηκε από το μοντέλο OPEL BLITZ που ήταν φορτηγάκι που ξεκίνησε το 1930.

Τον Μάρτιο του 1929 ο αμερικανικός όμιλος της General Motors εξαγόρασε το 80% της εταιρείας και μέχρι το 1931 αύξησε το ποσοστό της στο 100%. Η οικογένεια OPEL κέρδισε 66 εκατομμύρια δολάρια από τη συναλλαγή.

Τελικώς, η Opel πουλήθηκε στο Group PSA το Μάρτιο του 2017, μαζί με την Vauxhall (Βόξολ), η οποία ουσιαστικά είναι οι δεξιοτίμονες εκδοχές των μοντέλων της Opel που διατίθενται αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Mitsubishi | 22 Απριλίου 1970 Tokyo Ιαπωνία  

Η Mitsubishi Motors ιδρύθηκε το 1970, ενώ η εταιρεία Mitsubishi το 1870.Το σύμβολο της Mitsubishi αναφέρεται σε 3 διαμάντια. Η λέξη Mitsubishi προέρχεται από την λέξη “Mitsu” που σημαίνει τρία και από την λέξη “hishi” που σημαίνει νερό καστανιάς.

H ίδρυση της εταιρείας Mitsubishi ήταν το 1870 όπου η κύρια ενασχόληση ήταν η μεταφορές με καράβια ( εμπόριο ) , η επισκευή και η κατασκευή τους.

Η Mitsubishi Group of Companies είναι μια από της μεγαλύτερες εταιρείες στην Ιαπωνία.Ο Jackie Chan είχε αποκλειστική συνεργασία με την Mitsubishi κατά την διάρκεια της καριέρας του.

Daimler Benz | 1883 – Mercedes Benz 1926 Stuttgart Γερμανία 

Το τριάκτινο αστέρι, που έχει εμπνευστεί ο  Γκότλιμπ Ντάιμλερ  και συμβολίζει τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών σε στεριά, αέρα και θάλασσα, υιοθετήθηκε τo 1909, επτά δηλαδή χρόνια μετά το όνομα «Mercedes» και τοποθετήθηκε στο μπροστινό μέρος των αυτοκινήτων της από το 1910 και μετά.

Το πρώτο όχημα με την εμπορική ονομασία Mercedes-Benz ήταν παραγωγής του 1926.Από αυτό το ξεκίνημα κατάφερε  το 2018 η Mercedes να είναι ο μεγαλύτερος πωλητής premium αυτοκινήτων στον κόσμος με 2,31 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα.

Το 1896 η εταιρεία Daimler κατασκευάζει το πρώτο φορτηγάκι στον κόσμο, με έναν δικύλινδρο κινητήρα απόδοσης 4hp και ικανότητα φόρτωσης περίπου 1500 κιλά.

Το ξεκίνημα της Mercedes-Benz AMG έγινε το Ιανουάριο του 1999. 

Skoda | 18 Δεκεμβρίου 1895  Mlada Boleslav ( μλάντα μπόλεσλαβ ) Τσεχία 

Το λογότυπο της Skoda αποτελείται από ένα βέλος , 3 φτερά και 1 κύκλο, όπου το βέλος συμβολίζει την ταχύτητα , τα φτερά την πρόοδο και ο κύκλος τα 100+ χρόνια παράδοσης.

Η λέξη Skoda σημαίνει ¨είναι κρίμα¨ μια λέξη που χρησιμοποιούσαν ειρωνικά οι υπάλληλοι της εταιρείας όταν αντιμετώπιζαν δυσκολίες.

Το 1991 εντάχθηκε στον Όμιλο Volkswagen , από το 2000 έγινε πλήρως θυγατρική του ομίλου.

Η Skoda έγινε γνωστή στο κόσμο παράγοντας οχήματα εξαιρετικά αξιόπιστα και ανθεκτικά οχήματα, τα πρώτα του μοντέλα ήταν φορτηγάκια και οχήματα για τον στρατό.

Renault | 25 Φεβρουάριου 1899 Boulogne Billancourt  ( μπουλόν μπιγιανκούρ ) Γαλλία

Το κίτρινο φόντο στο λογότυπο δηλώνει την αισιοδοξία για την ευημερία, το σχήμα του διαμαντιού ξεκίνησε να εμφανίζεται από το 1924.

Το αρχικό όνομα της Renault το 1899 ήτανε Société Renault Freres με ιδρυτή τον μηχανικό Louis Renault , το όνομα Renault που γνωρίζουμε όλοι δόθηκε το 1909 λόγο θανάτου του αδερφού του ιδρυτή.

Το πρώτο όχημα που δημιούργησε ( Renault Voiturette ) πουλήθηκε με την πρώτη βόλτα που το έκανε ένας φίλος του Loui.

Στο όμιλο Renault ανήκει η Dacia και η Renault Samsung Motors, ενώ έχει ποσοστό 20% στην Volvo Trucks.

Το 1956 η Renault το γρηγορότερο αυτοκίνητο στον κόσμο ( για την τότε εποχή ) με έναν κινητήρα 270 άλογα και τον κινητήρα να ¨γυρνάει” 28.000 στροφές ανα λεπτο ( εντυπωσιακό νούμερο ακομα και την σημερίνη εποχή), με μέγιστη ταχύτητα 307χμ/ώρα.

Από το 1997 εως το 2007 η Renault είναι πρώτη σε πωλήσεις στην Ευρώπη , ενώ βρίσκεται στην F1 από το 2000.

Fiat | 11 Ιουλίου 1899 Τορίνο Ιταλία 

Το λογότυπο της Fiat είναι ένα αποτέλεσμα τριών ιδεών, την πλεύση των νέων τεχνολογιών , τον Ιταλικό σχεδιασμό, και την ατομικότητα.

Είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ιταλία.To 1936 εμφανίζεται το Fiat 500 A TOPOLINO το οποίο ήταν το μικρότερο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής στον κόσμο.Η εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών magnetti marelli ανήκει στην FIAT.Το 1994 γεννιέται το Fiat barchetta , όπου η σχεδίαση του ήταν από τον Έλληνα Ανδρέα Ζαπατίνα.

 H fiat έχει 11 βραβεία αυτοκίνητο της χρονιάς μέχρι το 2008  περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.To 2014 γίνεται η συγχώνευση Fiat – Chrysler και δημιουργείτε ο όμιλος FCA ( Fiat Chrysler Automobiles )

Ford | 16 Ιουνίου 1903 Detroit Michigan USA 

Η χρήση του μπλε χρώματος στο λογότυπο συμβολίζει τη δύναμη, την αριστεία και την χάρη της εταιρείας, από την άλλη το λευκό χρώμα συμβολίζει την αρχοντιά , την κομψότητα και την αγνότητα.

Το 1896 ο Henry Ford κατασκεύασε το πρώτο του πειραματικό αυτοκίνητο σε ένα συνεργείο πίσω από το σπίτι του, μετά την δημιουργία της Ford Motor Company το πρώτο της αυτοκίνητο συναρμολογήθηκε το 1903.Το 1908 παρουσιάστηκε το γνωστό Model Τ το οποίο έκανε τεράστια επιτυχία, ηταν το πρώτο αυτοκίνητο παγκοσμίως με επαναστατικό τρόπο παραγωγής ( παραγωγή σε γραμμή συναρμολόγησης – μαζική παραγωγή ) για την τότε εποχή, κάτι τον οποίο το έκανε πολύ προσιτό στο αμερικάνικο κοινό.Το 1922 η Ford εξαγοράζει την Lincoln Motor Company με 8 εκατομύρια δολλάρια.

Η πρώτη γενιά Ford Mustang ( mustang είναι είδος άγριου αλόγου στην Βόρεια Αμερική ) ξεκινάει το 1964 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

H Ford είναι η Πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο βάση των πωλήσεων παγκοσμίως.Η Ford έχει συνεργαστεί με την Aston Martin , Jaquar , Mazda , Hyundai , Volvo και Land Rover. 

Lancia | 29 Νοεμβρίου 1906 Τορίνο Ιταλία

Το λογότυπο της Lancia αποτελείται από ένα τιμόνι και μία σημαία που κρέμεται σε μία λόγχη.Αυτό συμβολίζει την δύναμη και την τιμή των μοντέλων της όλα αυτά τα χρόνια, διατηρώντας την επιθετικότητα και την Ιταλική φινέτσα.

Η Lancia ιδρύθηκε από τον μηχανικό – οδηγό Βιντσέντζο Λάντσια , οπου η εταιρεία έγινε θυγατρική του Fiat Group το 1969. Η Lancia δημιούργησε πάρα πολλές καινοτομίες μια εκ τον οποίον ήταν ο πρώτος κινητήρας V6 στην Lancia Aurelia ( Αουρέλια ) το 1950.Ταυτόχρονα προχώρησε στην παραγωγή κινητήρων V6 και V4.To Lancia Stratos ήταν ένα καθαρά αγωνιστικό όχημα.Κατάφερε να κερδίσει το WRC για 3 συνεχόμενες χρονιές ( 1974 – 1976 ) και συνέχισε με άλλες 3 νίκες στους αγώνες Rally του Monte Carlo.

Στις αρχές της δεκαετίας του 80’ συνεργάστηκε με την Saab , όπου εμφανίστηκε το Lancia Delta στην Σουηδία ως Saab 600 και δημιούργησαν το Lancia Thema όπου είχε κοινή πλατφόρμα με το Saab 9000.Λογω μεγάλης πτώσης των πωλήσεων και μοιραία της παραγωγής ( 2013 ) η εταιρεία αποφάσισε την παύση νέων μοντέλων παραμένοντας μόνο στην Ιταλική αγορά με το Lancia Ypsilon.

Πλέον η Lancia ανήκει στο όμιλο FCA, o οποίος ανήκει στον όμιλο Stellantis , ανακοινώνοντας την δημιουργία νέων μοντέλων το 2024.

Audi | 16 Ιουλίου 1909  Zwickau ( τσβικάου )  Γερμανία 

Ο ιδρυτής της εταιρείας ονομαζόταν August Horch. Η λέξη “Horch”  που σημαίνει “ ακούω” στα γερμανικά γίνεται Audi στα λατινικά.

Τα τέσσερα δαχτυλίδια του λογότυπου προήλθαν από τις τέσσερις εταιρείες που ενώθηκαν για να δημιουργήσουν την Auto Union. Οι τέσσερις εταιρείες ηταν : η Audi , η DKW, η Horch και η Wanderer.

Το σλόγκαν της εταιρείας “Vorsprung durch Technik” σημαίνει “ Πρόοδος μέσω της τεχνολογίας”.Το 1921 η Audi ήταν η πρώτη γερμανική εταιρεία που κατασκεύασε αυτοκίνητο με το τιμόνι αριστερά.

Το 1964 η Volkswagen αγόρασε την Auto Union, που μέχρι τότε κατασκεύαζε αυτοκίνητα με δίχρονου κινητήρες.Tο 1969 η Auto Union συγχωνεύτηκε με την NSU και δημιουργείται η Audi NSU Auto Union A.Tο 1980 δημιουργήθηκε η πρώτη μόνιμη τετρακίνηση με κεντρικό διαφορικό ( QUATTRO ) με το μοντέλο AUDI QUATTRO να κάνει τεράστια επιτυχία στα Ράλλυ.

Οι εταιρείες Auto Union και ΝSU απενεργοποιήθηκαν το 1985 και η εταιρεία ονομάζεται πλέον AUDI AG.

Από τον Ιουνίου του 2020 η Audi είναι 100% θυγατρική εταιρεία του ομίλου Volkswagen, ενώ προηγουμένως ήταν κατά 99,64%.H Audi είναι η πολυτελέστερη εταιρεία μαζικής παραγωγής του ομίλου.

Κάπου εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος της ιστορίας των λογότυπων.Έρχεται και δεύτερο μέρος με ακόμη πιο συναρπαστικές ιστορίες…

Παύλος Πιαστόπουλος

Ο Παύλος είναι ο άνθρωπος που θέλεις, για να σου βρεί το ανταλλακτικό που χρειάζεσαι, κατά πάσα πιθανότητα όπου και αν βρίσκεται αυτό...στην Ελλάδα και στον Κόσμο... Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης του Τμήματος Οχημάτων, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο ειδικός του ανταλλακτικού σε πολλούς και διάφορους τύπους οχημάτων. Μετράει χρόνια εμπειρίας στην εύρεση και οργάνωση των ανταλλακτικών ,που απαιτούν διάφορα συνεργεία αυτοκινήτων εντός Ελλάδας.

Related Articles

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights