Αριθμός πλαισίου ή αριθμός αναγνώρισης οχήματος (VIN CODE)

Τα τελευταία 30 χρόνια περίπου ο αριθμός πλαισίου αποτελείται από 17 ψηφία (συνδυασμός κεφαλαίων γραμμάτων και αριθμών), ενώ παλαιότερα υπήρχαν και οχήματα με 11 ψηφία.Ο αριθμός πλαισίου είναι μοναδικός για κάθε όχημα.Mέσω αυτού μπορούμε να πάρουμε την απαραίτητη πληροφόρηση για το συγκεκριμένο όχημα.

Μερικά από τα στοιχεία που μαθαίνουμε είναι :

Ο εξοπλισμός του οχήματος

Η ακριβής ημερομηνία παραγωγής

Η χώρα προέλευσης του οχήματος

Το χρώμα του οχήματος

Ο κωδικός του κινητήρα

Τους γνήσιους κωδικούς των εξαρτημάτων

Πολλές άδειες κυκλοφορίας δυστυχώς αναγράφουν λανθασμένα τον αριθμό πλαισίου.Ωστόσο υπάρχουν διάφορα σημεία στα οποία μπορούμε να βρούμε τον σωστό αριθμό πλαισίου πάνω στο όχημά μας.

Τα σημεία που μπορούμε να βρούμε τον αριθμό πλαισίου είναι :

Εξωτερικά στην κάτω αριστερή (πλευρά οδηγού) γωνία του παρμπρίζ

Στο τροπέτο εμπρός

Στη μετώπη

Στα πόδια του συνοδηγού

Στην κολώνα του οδηγού εσωτερικά ( και του συνοδηγού ) σε αυτοκόλλητο ταμπελάκι

Στο πίσω άνω μέρος του τελάρου της μηχανής ( Smart 1998 – 2014)

Στο επανω μέρος του δεξιού φτερού

Σε σχετική εικόνα που δείξαμε την άδεια κυκλοφορίας, η σειρά στην οποία βρίσκεται ο αριθμός πλαισίου είναι η (Ε).

Ας αναλύσουμε σε τί αντιστοιχούν τα 17 ψηφία :

 

Το πρώτο ψηφίο αντιστοιχεί την χώρα που κατασκευάστηκε το αυτοκίνητο, π.χ. J είναι Ιαπωνία, W είναι Γερμανία,S είναι Αγγλία κ.α.

Συνήθως το δευτερο και το τρίτο ψηφίο συνδιαστικά με το πρώτο δηλώνει το όνομα του εργοστασίου, π.χ. αν το δεύτερο φηφίο είναι το “Τ” σημαίνει Toyota, ή “VNK” σημαίνει Toyota France, “WDF” τα φορτηγά της Mercedes κ.α. Στα τρία πρώτα αυτά ψηφία έχουν δώσει το όνομα WMI ( WorldManufacturer Identifier ), ελληνιστί αναγνωριστικό παγκόσμιου κατασκευαστή. Αν κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε όλες τις αντιστοιχίες που υπάρχουν ( δεν αναφέρονται στο άρθρο γιατί είναι πάρα πολλές ).

Απο το 4ο έως το 8ο ψηφίο αναλόγως τον περιπτώσεων αναγνωρίζεται ο τυπος του οχήματος, ο κωδικός κινητήρα, το σασμάν (τα ψηφία αυτά είναι συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών).

Το 9ο ψηφίο είναι ένας αριθμός για τον έλεγχο μη εγκυρου αριθμού πλαισίου.

Στην 10η θέση έχουμε την χρονολογία του οχήματος (με πολύ περίεργο τρόπο), π.χ. 4 σημαίνει 2004, Β σημαίνει 2011 ( από το 2001 έως το 2009 έχουμε αντίστοιχα από το 1-9.Από το 2010 και μετά έχουμε την αγγλική αλφάβητο.

Το ψηφίο στην θέση 12 υποδηλώνει το εργοστάσιο στο οποίο έχει συναρμολογηθεί το όχημα (το κάθε εργοστάσιο συναρμολόγησης έχει τον δικό του κωδικό).

Από το 12ο έως το 17ο ψηφίο έχουμε ένα μοναδικό σειριακό αριθμό που έχει το κάθε όχημα κατά την παραγωγή του (αυτά τα ψηφία είναι ουσιαστικά που δηλώνουν την μοναδικότητα ενός οχήματος).

Όπως παρατηρήσατε ο αριθμός πλαισίου μόνο τυχαίος δεν είναι.Το κάθε στοιχείο έχει την δική του ιστορία και προέλευση.

Πολλές φορές μπορεί να δούμε δυο αριθμούς πλαισίου σχεδόν ίδιους, αλλά να αλλάζουν μόνο οι τελευταίοι 5 αριθμοί.Συνήθως ο εξοπλισμός (extra) αλλάζει από αυτά τα τελευταία ψηφία.

Για να μπορέσουμε να έχουμε όλες τις παραπάνω πληροφορίες, θα πρέπει να έχουμε στην διάθεσή μας κάποιο κατάλληλο πρόγραμμα αναγνώρισης πλαισίων.Όμως σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. Peugeot) μπορούμε και μόνο με την ανάγνωση του αριθμού πλαισίου να βρούμε τον κωδικό κινητήρα.

Προσοχή

Πολλές φορές γίνονται μετατροπές στην εξωτερική εμφάνιση του οχήματος ( S-line , M-Pack , AMG , Cupra, ).Οι εκδόσεις αυτές από τους αντίστοιχους οίκους έχουν διαφορετικό αριθμο πλαισίου ο οποίος να μην αντιστοιχει στην εμφάνιση του οχήματός μας.

TIP

Μην ψάξετε ποτέ στον αριθμό πλαισίου το γράμμα όμικρον! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Πάντα είναι ο αριθμός μηδέν.

Παύλος Πιαστόπουλος

Ο Παύλος είναι ο άνθρωπος που θέλεις, για να σου βρεί το ανταλλακτικό που χρειάζεσαι, κατά πάσα πιθανότητα όπου και αν βρίσκεται αυτό...στην Ελλάδα και στον Κόσμο... Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης του Τμήματος Οχημάτων, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο ειδικός του ανταλλακτικού σε πολλούς και διάφορους τύπους οχημάτων. Μετράει χρόνια εμπειρίας στην εύρεση και οργάνωση των ανταλλακτικών ,που απαιτούν διάφορα συνεργεία αυτοκινήτων εντός Ελλάδας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights