Can Bus Μέρος 2ο | Η ανάλυση

Στο πρώτο μέρος της σειράς Can Bus είχα γράψει περιλιπτηκά για το τί είναι το can bus, γιατί το χρησιμοποιούμε και πώς καταλαβαίνουμε οτι το αυτοκίνητό μας έχει can bus.Σε αυτό το κείμενο θα προσπαθήσω να σε βάλω στη νοοτροπία – μέσα στην αρχή λειτουργίας αυτού του ομολογουμένως μεγάλου κεφαλαίου που λέγεται Can Bus.

Ορισμός των λέξεων

Οι δύο λέξεις CAN και BUS φυσικά ορίζουν ολόκληρο το ηλεκτρονικό και καλωδιακό δίκτυο,το οποίο περιβάλλει ένα όχημα.Η λέξη CAN σημαίνει “Controller Area Network” και είναι το σύστημα με το οποίο δύο ή περισσσότερες συσκευές συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους.Βέβαια οι συσκευές αυτές πρέπει να είναι και ρυθμιζμένες σωστά (όπως θα δούμε παρακάτω), με βάση το πρωτόκολλο CAN ώστε να μιλούν την ίδια γλώσσα και διάλεκτο.

Η λέξη ΒUS δεν κρύβει κάποια ηλεκτρονικής φύσεως φράση, αλλά σημαίνει κάτι πολύ σπουδαίο, όπως είναι το σύνολο των φυσικών καλωδίων, με τα οποία μεταφέρονται οι πληροφορίες μεταξύ των συσκευών. Δηλαδή δύο συσκευές επικοινωνούν μέσω CAN, αλλά συνδέονται μέσω BUS.

Γιατί να χρησιμοποιήσω Can Bus;

 

 

Επειδή υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι κοινά σε πολλά συστήματα. Κάποια από αυτά τα πλεονεκτήματα είναι:

  • Το μικρό μέγεθος της πλεξούδας (δηλαδή το σύνολο των καλωδίων προς την καμπίνα του αυτοκινήτου και προς τον κινητήρα). Μειώνεται δηλαδή ο όγκος της. Αυτό επειδή ένα καλώδιο στέλνει πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα. Άρα λιγότερα καλώδια –> πολλές πληροφορίες ψηφιακά.
  • Ευελιξία συστήματος. Για παράδειγμα μπορούμε να αλλάξουμε τα λαμπάκια στο καντράν για διαφορετικές βλάβες. Αυτό φυσικά γίνεται με αλλαγή στο λογισμικό του εγκεφάλου.

 

 

Από αυτά και μόνο καταλαβαίνουμε ότι κερδίζουμε χρόνο και χρήμα.

Πώς όμως επικοινωνούν ουσιαστικά οι συσκευές στο Can Bus;

Τώρα εδώ μπαίνουμε σιγά σιγά στο ζουμί του άρθρου. Οι συσκευές μέσα σε ένα σύστημα Can Bus επικοινωνούν ψηφιακά, με όρους υπολογιστών όπως είναι τα “bits”, “bytes”, “διαδυκό σύστημα (binary)”, “δεκαδικό σύστημα (decimal)” και “δεκαεξαδικό σύστημα (hexadecimal)”.

Ζαλίστηκες σωστά; Θα πρέπει να τα μελετήσεις ένα ένα ξεχωριστά τα συστήματα αυτά και θα δεις ότι τελικά δεν είναι τόσο χαοτικά. Αυτό πάντα εφόσον θέλεις να χτίσεις ακόμη και τη δική σου πλεξούδα από την αρχή. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το κάθε σύστημα και τις μετατροπές του, γιατί κάθε κατασκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών και εξαρτημάτων χρησιμοποιεί διαφορετικό σύστημα. Οπότε αν εμείς γνωρίζουμε πως να μετατρέπουμε για παράδειγμα το δεκαδικό σε διαδυκό ή σε δεκαεξαδικό, τότε μπορούμε να κάνουμε όλο το δίκτυο να δουλεύει σωστά και αξιόπιστα.

Πάμε να τα δούμε με τη σειρά και να καταλάβουμε παρέα τί συμβαίνει.Τα bits και bytes είναι οι όροι που χρησιμοποιούμε ώστε να γνωρίζουμε πως οι ηλεκτρονικές συσκευές διαβάζουν και αποθηκεύουν δεδομένα.Πιο αναλυτικά:

  • Το bit είναι η μικρότερη πληροφορία με την οποία μια ηλεκτρονική συσκευή κατανοεί και αποθηκεύει. Ουσιαστικά είναι ένα δυαδικό ψηφίο που αποτελείται από το 0 (μηδέν) και 1 (ένα). Βέβαια κάποιος επαγγελματίας ή άνθρωπος της πιάτσας θα το καταλάβει ώς “On/Off” ή “Υψηλό/Χαμηλό” (High/Low).
  • To byte από την άλλη είναι ένα σύνολο από 8 bits. Αφού το bit είναι δυαδικό ψηφίο, το byte είναι ένας μεγάλος ψηφιακός αριθμός αποτελούμενος από 8 δυαδικούς αριθμούς. Πάμε ξανά 1 byte = 8 bits. Ωραία μέχρι εδώ; Η υψηλότερη τιμή που μπορεί να πάρει ένα byte είναι 255 και η χαμηλότερη 0 (μηδέν).

Τί γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλουμε να μεταφέρουμε τιμή μεγαλύτερη του 255;

Αρχικά να πούμε ότι το 255 δεν συμβολίζει κάτι περισσότερο παρά μόνο το 255 ώς αριθμός. Οπότε για να μεταφέρουμε μεγαλύτερη τιμή αυτού, τότε θα χρησιμοποιήσουμε 2 bytes αντί ενός. Κάνουμε αυτό όμως επιβεβαιώνουμε πως το οι συσκευές που θέλουμε να επικοινωνήσουν μέσα στο σύστημα ,έχουν ρυθμιστεί σωστά ώστε να καταλαβαίνουν ότι αυτά τα 2 bytes διαβάζονται μαζί.

Τώρα η μεγαλύτερη τιμή είναι 65535 (δεν έχει σημασία, απλά έχουμε ένα μπούσουλα της τιμής που μπορούμε να μεταφέρουμε).

Το χαμηλό byte περιέχει τα λιγότερο σημαντικά ψηφία της τιμής, τα χαμηλά 8 (και το 0 υπολογίζεται ώς ψηφίο). Τί σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα μια συσκευή είναι ρυθμισμένη να στείλει το χαμηλό byte πρώτο ακολουθούμενο από το υψηλό byte και η συσκευή που λαμβάνει αυτή την πληροφορία είναι ρυθμισμένη να διαβάσει το πρώτο byte ως υψηλό και το ακολουθούμενο ώς χαμηλό, τότε δεν θα υπάρξει επικοινωνία.

Πρέπει τα δεδομένα να διαβάζονται και να ανοικοδομούνται ανάλογα με την πρόθεση που έχει ο πομπός.

Η σειρά για το Can Bus συνεχίζεται σε επόμενο άρθρο….

Πηγή

ΗPAcademy

Βικιπαίδεια

 

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights