T.33 | Gordon Murray Automotive (GTA)

Το άρθρο αυτό το γράφω προς τιμήν του μεγάλου και επιτυχημένου σχεδιαστή αυτοκινήτων και φόρμουλας Gordon Murray (Γκόρντον Μάρεϊ).

Η Gordon Murray Automotive (GTA) είναι μια μικρή αυτοκινητοβιομηχανία στην Αγγλία, όπου εδώ και περίπου 15 χρόνια σχεδιάζει σούπερ αυτοκίνητα.

Ιστορία

Η ιστορία αυτού του πολύ ταλαντούχου και επιτυχημένου σχεδιαστή αυτοκινήτων, είναι μεγάλη και γεμάτη επιτυχίες.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι κατάγεται από τη Σκωτία, αλλά γεννήθηκε στο Ντουρμπάν της Ν.Αφρικής. Σπούδασε μηχανολογικού στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Ντουρμπάν. Τέλος κατασκεύασε το δικό του αυτοκίνητο “IGM Ford” το 1967, εξαιτίας ενός Σεμιναρίου σχετικό με τη σχολή του.

Αυτά όσο αφορά τα φοιτητικά του χρόνια. Στο επόμενο επαγγελματικό του βήμα είναι που έρχονται οι δάφνες…

Καριέρα στη Φόρμουλα 1

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1969 στη Μπράμπχαμ όταν και του έκανε πρόταση ο τότε σχεδιαστής της να πάει για δουλειά. Αργότερα όταν ο Εκλεκστόουν αγόρασε τη Μπράμπχαμ τον όρισε ως Προϊστάμενο σχεδιαστικού τμήματος (Chief Designer).

Για την ομάδα σχεδίασε πολλά αυτοκίνητα Γκράν Πρί (Grand Prix).Ανάμεσά τους και το θρυλικό ΒΤ46Β, το οποίο κέρδισε δυο παγκόσμια πρωταθλήματα.

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Μακλάρεν (ΜcLaren).Έμεινε από το 1987 έως το 1991. Εκεί βοήθησε στο σχεδιασμό του ΜP4/4 με τον τούρμπο κινητήρα της Χόντα. Ο κινητήρας αυτός κέρδισε 15 από τους 16 αγώνες στη σεζόν και έδωσε στο Σένα το πρώτο του πρωτάθλημα.

Από το 1991 έως το 2004 ο Μάρεϊ έγινε μέλος της ομάδας σχεδιασμού για τα σούπερ αυτοκίνητα (supercars) δρόμου,όπως το ΜcLaren F1.

Ο Μάρεϊ είναι αυτός που κατασκεύασε το πρώτο ελαφρύτερο όχημα δρόμου με το όνομα “The Rocket”  ο “πύραυλος” δηλαδή. Το όχημα φορούσε ενα κινητήρα μοτοσυκλέτας 1000 κυβικών εκατοστών. Το όχημα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το μακρινό 1981.

Τ.33

Βεβαίως ήρθε η ώρα για το λόγο που έγραψα το άρθρο. Αυτός δεν είναι άλλος από το παρελθόν που ήρθε να γίνει ένα με το παρόν. Ένα σούπερ αυτοκίνητο που θυμίζει εποχή ’60-’70 και παντρεύει το τότε με το τώρα.

Εμπνευσμένος από τους αγώνες ταχύτητας που παρακολουθούσε κατασκεύασε αυτό το κόσμημα με όνομα Τ.33.

Αρχικά το αυτοκίνητο είναι διθέσιο. Στο τιμόνι θα βρούμε διακόπτες αλλαγής ταχυτήτων, παρόλο που το σασμάν είναι χειροκίνητο και όχι αυτόματο.

Στον ουρανό βλέπουμε ένα τεράστιο αεραγωγό. Αυτός βοηθάει να μπαίνει καθαρός – κρύος αέρας στο μοτέρ και βοηθάει με την αύξηση των επιδόσεων.

Ο κινητήρας είναι κόσμημα. Ένας V12 Cosworth GMA,ο οποίος αποδίδει 600 “ζεστά” άλογα τα οποία τον στροφάρουν έως τις 11.000 στρ/λεπτό.

Εδώ βλέπουμε ότι το μοτέρ πυροβολάει με τις επιδόσεις του. Φυσικά είναι ατμοσφαιρικό (με 12 κυλίνδρους είναι λογικό να είναι ατμοσφαιρικό 😅).

Αυτά τα λίγα για έναν θρύλο του αντικειμένου. Εδώ θα βρεις και το σύνδεσμο για την ιστοσελίδα του.

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights