Ιστορία λογότυπων | Μέρος 3

Έφτασε η ώρα για να μάθεις στην ιστορία των λογότυπων  μέρος 3, πολλές ενδιαφέρουσες και τρομερές ιστορίες για τον τρόπο δημιουργίας τους!  

NISSAN | 26 Δεκεμβρίου 1933 | Γιοκοχάμα, Καναγκάβα | Ιαπωνία

To όνομα της NISSAN είναι ένας συνδυασμός ιαπωνικών χαρακτήρων όπου “NI” σημαίνει ήλιος και “SSAN” σημαίνει γέννηση , με αφορμή από το ψευδώνυμο της Ιαπωνίας ως “Η χώρα του ανατέλλοντος ήλιου”. Το αρχικό λογότυπο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα (που συμβολίζει τον ήλιο) και μπλε για τον συμβολισμό του ουρανού.

Το 1928 ο Yoshisuke Aikawa ίδρυσε την εταιρεία Nihon Sangyo. Oμως το όνομα Nissan δόθηκε αρχές του 1930 από τα αρχικά της εταιρείας του Aikawa. Όταν και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας (1933).

Μέχρι το 1933 η Nissan είχε ήδη εξαγοράσει την εταιρεία Dat Motors (γνωστή σε εμάς ως Datsun), όπου το αρχικό της όνομα ήταν Datson  (Son Of Dat). Επειδή η λέξη “son” στα ιαπωνικά σημαίνει “χάνω”, άλλαξε σε Datsun. 

Στις αρχές του 1970 η Nissan είχε τις περισσότερες πωλήσεις ιαπωνικών οχημάτων στην Ευρώπη. Αυτό τους ανάγκασε την δημιουργία ενός εργοστασίου στην Ευρώπη για την μείωση φόρων και κόστος μεταφοράς.

Έτσι ιδρύθηκε η Teocar  στον Βόλο που κατασκεύαζε αυτοκίνητα Nissan, με το πρώτο όχημα να βγαίνει από την γραμμή παραγωγής το 1980 και στην συνέχεια να ακολουθούν περίπου 170.000 οχήματα.

Τον Μάιο του 1995 το εργοστάσιο δυστυχώς κλείνει.

Το 1999 υπογράφεται η συνεργασία Renault-Nissan με ταυτόχρονη αμοιβαία αγορά μετοχών, η οποία απέδωσε τεράστια οικονομικά κέρδη και για τις δυο εταιρείες.

Με την πάροδο των ετών η Nissan έδειξε τον χαρακτήρα της ώστε να μπορεί να δημιουργήσει συνεργασίες με άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Για παράδειγμα το Nissan Patrol πουλήθηκε ως Ford Maverick, για λογαριασμό της VW δημιούργησε το Santana, σε συνεργασία με την Alfa Romeo κατασκεύασαν το Arna και με την GM Motors δημιούργησαν το Holden Astra.

Από το 1989 η Nissan πουλάει τα πολυτελή της αυτοκίνητα με την ονομασία INFINITI, για παράδειγμα το Nissan Skyline πωλείται και ως Infiniti Q50.

Η Nissan βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρίες που διεκδικούν το μεγάλο αγοραστικό κοινό των ΗΠΑ.

Το 2018 το Nissan Leaf ήτανε το νούμερο 2 ηλεκτρικό όχημα σε πωλήσεις, με το Tesla Model 3 να είναι ο νικητής των πωλήσεων.

Volkswagen | 28 Μάιου 1937 | Wolfsburg Γερμανία

Το λογότυπο της Volkswagen περιλαμβάνει τα αρχικά της εταιρείας – ένα “V” τοποθετημένο πάνω από ένα “W” – και τα δύο αυτά γράμματα αλληλεπιδρούν υπέροχα μεταξύ τους. Το μπλε χρώμα στο λογότυπο της Volkswagen συμβολίζει την αριστεία, την αξιοπιστία και την τάξη, ενώ το λευκό χρώμα απεικονίζει αρχοντιά, καθαρότητα και γοητεία

Ο Αδόλφος Χίτλερ με την τότε κυβέρνηση των Ναζί δημιούργησαν την δημόσια εταιρεία Volkswagen, όπου Volk σημαίνει “λαός” και η ονομασία “Volkswagen” σημαίνει το “αυτοκίνητο του λαού”.

Το πρώτο όχημα που κατασκευάστηκε ήταν το Volkswagen Type 1, το οποίο μετέπειτα έγινε γνωστό ως “σκαραβαίος”.

Μέχρι να δημιουργηθεί ο σκαραβαίος που όλοι γνωρίζουμε, έγιναν πάρα πολλές δοκιμές και πολλά τεστ αντοχής και χιλιομέτρων, ώστε να καταλήξουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Με το γνωστό Transporter να ξεκινάει την παραγωγή του το 1950, βρίσκοντας μια τεράστια επιτυχία και μόλις το 1955 η εταιρεία γιορτάζει την παραγωγή ενός εκατομμυρίων οχημάτων συνολικά.

Το 1974 ξεκινάει η παραγωγή του  ξακουστού Golf. Το Golf πολύ γρήγορα διαδόθηκε στο κοινό  ξεπερνώντας μέχρι το 2002 την παραγωγή του Beetle, με περίπου 21.500.000 μονάδες παραγωγής.

Η Porsche αγόρασε μετοχές της Volkswagen το 2005 με σκοπό την πλήρη εξαγορά της. Λόγω οικονομικών προβλημάτων καταλήγει να εξαγοράζεται πλήρως έως το 2012.

Πλέον οι εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο VW Group είναι : 

  1. AUDI
  2. SEAT
  3. SKODA
  4. CUPRA 
  5. PORSCHE
  6. BENTLEY
  7. LAMBORGHINI
  8. BUGATTI
  9. SCANIA

Πλέον είναι μια εταιρεία που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων στην Ευρώπη. Για το 2020 ήταν η Νο1 εταιρεία κατασκευής οχημάτων παγκοσμίως, αλλά έχασε τον θρόνο της για το 2021.

Toyota | 28 Αυγούστου 1937 | Ιαπωνία

Το διακριτικό λογότυπο της TOYOTA αποτελείται από τρεις οβάλ κύκλους που συνδυάζονται σε μία συμμετρική διάταξη. Ο σκοπός είναι ώστε το λογότυπο να μπορεί να διαβαστεί μετωπικά, αλλά ακόμα και όταν το βλέπουμε από έναν καθρέφτη.

Τα εσωτερικά οβάλ συμβολίζουν την καρδιά του πελάτη και την καρδιά της εταιρείας. Οι δυο καρδιές αυτές συνδέονται για να δείξει την αμοιβαία σχέση και εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο, καθώς ταυτόχρονα δημιουργείται το γράμμα Τ. Το εξωτερικό οβάλ συμβολίζει ότι ο κόσμος αγκαλιάζει την Toyota.

Τα τρία οβάλ έχουν διαφορετικό πάχος που αντιπροσωπεύει την ιαπωνική τέχνη και τον πολιτισμό της καλλιγραφίας. H επιλογή έγινε ανάμεσα από 27.000 λογότυπα, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στο λογότυπο υπάρχουν όλα τα γράμματα από την λέξη ΤΟΥΟΤΑ.

Το αρχικό όνομα της εταιρείας ήταν Toyoda (από τον ιδρυτή Kichiro Toyoda) , όμως κατέληξαν ότι η αλλαγή του σε Toyota είναι πιο ευχάριστη στο άκουσμα. Ετσι άλλαξαν τελικά το όνομα. Αρχικά η εταιρεία δραστηριοποιούνται στην κατασκευή μηχανών κλωστοϋφαντουργίας και στην συνέχεια εμφανίστηκε η δημιουργία αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απαγόρευσε την Ford και την GM στην εισαγωγή οχημάτων στην χώρα τους κάτι το οποίο απέδωσε μιας και η Toyota ξεκίνησε της εξαγωγές στην δεκαετία του 50’. Το 1968 κάνει την πρώτη του εμφάνιση το Hilux , κέρδισε γρήγορα έδαφος για την αξιοπιστία του και την διάρκειά του.

Η Toyota θέλοντας να περπατήσει και στα χωράφια των premium οχημάτων, δημιούργησε την Lexus (1989) ώστε να ανταγωνιστές την Mercedes, BMW, Jaquar που είχαν χαρακτηριστεί ως premium εταιρείες.

H Τoyota έχει στον όμιλό της, την LEXUS, DAIHATSU και την HINO MOTORS.

Το 2002 η ΤΟΥΟΤΑ μπήκε στον χώρο της F1 με εργοστασιακή ομάδα. Ταυτόχρονα την ίδια χρονιά ξεκίνησε την συνεργασία με την Citroen και Peugeot  για την δημιουργία του TOYOTA AYGO (αντίστοιχα Citroen C1, Peugeot 107).

Το 2008, η ετήσια παραγωγή και οι ετήσιες  πωλήσεις του Ομίλου της Toyota ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτές του Ομίλου της General Motors, κάνοντας την Toyota το νούμερο ένα στον κόσμο! 

Το 2012 η Τοyota κάνει ανάκληση για 7,43 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο για μια δυσλειτουργία στους διακόπτες των παραθύρων, ενώ προηγουμένως έχει κάνει ανάκληση περίπου 9 εκατομμύρια οχήματα για ελλαττωματικό πεντάλ γκαζιού.

Είναι η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία  στον κόσμο για το 2020, με περίπου 9,5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. 

Επίσης είναι η Νο1 εταιρεία κατασκευής οχημάτων στο κόσμο.

Ferrari | 13 Σεπτεμβρίου 1939 | Modena Ιταλία

Το λογότυπο έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Το άλογο που πηδάει εμφανίστηκε για πρώτη φορά πάνω στο αεροπλάνο του εθνικού Ιταλού ήρωα Francesco Baracca, όπου η μητέρα του ζήτησε σαν φόρο τιμής από τον Enzo να τον χρησιμοποιήσει για να παραμείνει ο γιο της ζωντανός για πάντα. Το κίτρινο χρώμα στο φόντο αντιπροσωπεύει το χρώμα της πόλης Modena, τα γράμματα S & F αντιστοιχούν στο αγωνιστικό τμήμα της εταιρείας και οι λωρίδες στο επάνω μέρος (κόκκινη, λευκή, πράσινη) αντιστοιχούν στα εθνικά χρώματα της Ιταλίας.

Ο δημιουργός της εταιρείας Enzo Ferrari δεν ενδιαφερόταν για την δημιουργία οχημάτων που θα κυκλοφορούσαν στον δρόμους και έτσι δημιούργησε την Scuderia Ferrari (1929) . Όταν ο Enzo έφυγε από το αγωνιστικό τμήμα της Alfa Romeo, έκανε συμφωνία με την Alfa να μην χρησιμοποιήσει το όνομα Ferrari σε κανένα όχημα αγωνιστικό ή μη, για τα επόμενα 4 χρόνια. Τον πρώτο καιρό κατασκεύαζε εργαλεία για μηχανές και εξαρτήματα αεροσκαφών, όμως το 1943 το εργοστάσιο μεταφέρεται στο Maranello (όπως και έμεινε από τότε) με το πρώτο όχημα με σήμα της Ferrari να βγαίνει από την γραμμή παραγωγής το 1947. Το μοντέλο ήταν το 125 S ,το οποίο είχε έναν  V12 κινητήρα με 1500 ΚΥΒΙΚΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑ.

Αυτό που χαρακτήριζε τα οχήματα της Ferrari ήταν ότι είναι διθέσια οχήματα, με V12 κινητήρα. Στην κατηγορία των supercars έκανε την εμφάνισή της το 1984 με το 288 GTO και φυσικά έχει κάνει την δοκιμή της στην κατηγορία των υβριδικών με το SF90 Stradale (2019) το οποίο είναι plug in hybrid.

Kia | 09 Ιουνίου 1944 | Σεούλ Νότια Κορέα

Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από την λέξη “KI” που σημαίνει αναδύομαι και το γράμμα Α από τη λέξη Ασία, συνεπώς “Ανερχόμενος” από την “Ασία”.

Η αρχική ενασχόληση της εταιρείας ήταν η κατασκευή σωλήνων και εξαρτήματα ποδηλάτων, δημιουργώντας το πρώτο οικιακό ποδήλατο με το όνομα Samchully.

Η πρώτη συνεργασία της εταιρείας ξεκίνησε το 1986 με την Ford βγάζοντας στην παραγωγή το Kia Pride (βασισμένο στο Mazda 121), με τα αντιστοιχα μοντέλα της Ford να είναι το Festiva και το Aspire.

Η Kia πτώχευσε το 1997 κατά την διάρκεια της Ασιατικής οικονομικής κρίσης.Με την Hyundai να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, αγοράζοντας το 51% της εταιρείας κερδίζοντας την προσπάθεια της Ford στην απόκτηση της.

Το μεγάλο μεταγραφικό νέο ήρθε το 2006, όπου προσλαμβάνει τον Γερμανό σχεδιαστή Peter Schreyer ( σχεδιαστής του Audi TT ). Από εκείνη την χρονιά ξεκίνησε μια νέα εποχή για την εταιρεία.

Πλέον η Kia έχει πωλήσεις σε όλο τον κόσμο με το καλύτερο μοντέλο της σε πωλήσεις  να είναι το Kia Sportage.

Την τελευταία 5ετία η Kia  έχει δείξει τον δυναμικό της χαρακτήρα, τοσό για την αξιοπιστία των κινητήρων της αλλά και για την μοντέρνα σχεδίασή της. Ίσως η πορεία της στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας να μην έχει αφήσει ακόμα το στίγμα της, αλλά το μέλλον δείχνει να είναι λαμπρό.

Honda | 24 Σεπτεμβρίου 1948 | Χαμαμάτσου, Ιαπωνία

The power of dreams (Η δύναμη των ονείρων) είναι το επίσημο σλόγκαν της εταιρείας. Το όνομα της εταιρείας, όπως επίσης το λογότυπο της προέρχονται από τον ιδρυτή της Σοϊτσίρο Χόντα.

Το έμβλημα της αντιπροσωπεύει την ποιότητα, την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση του κάθε οχήματος που κατασκευάζει η εταιρεία.

Αυτό που τόσα χρόνια “λένε” για την αξιοπιστία των κινητήρων της Honda είναι γεγονός, από έρευνα που έγινε για τους κινητήρες της είναι οι λιγότεροι ελαττωματικοί με ποσοστό 0,29% ( 1 στα 344 οχήματα).

Το 1969 το Honda S500 ήταν το πρώτο όχημα που πουλήθηκε στο Αμερικάνικο κοινό. Το 1972 κατασκευάστηκε το πρώτο Honda Civic, πλέον θα μπορούσαμε να πούμε το “θρυλικό” Honda civic, πλέον βρισκόμαστε στην 11η γενιά του μοντέλο, το οποίο έχει κατακτήσει τεράστια επιτυχία πωλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 1973 κατασκευάζουν τον πρώτο τετράχρονο εξωλέμβιο κινητήρα για σκάφη στον κόσμο.

Το 1976 το Honda Accord κάνει την πρώτη του εμφάνιση. Αρχικά σαν hatchback και στην συνέχεια σαν sedan. Μέχρι σήμερα το Accord είναι το πιο “καλοπουλημένο” μοντέλο πωλήσεων στην Αμερική με πωλήσεις περίπου 12,5 εκατομμύρια.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το Civic (με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων) είχε κάνει της περισσότερες πωλήσεις στην Αμερική.

Δεν θα μπορούσε να μην κάνει την εμφάνισή της στην κατηγορία των υβριδικών, το πρώτο υβριδικό στην Βόρια Αμερική ήταν το Honda Insight τo 1999.

Στον τομέα των μοτοσικλετών, νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο ξεκινώντας το 1955 την παραγωγή της πρώτης μοτοσικλέτας της.

Η Hοnda στην σχεδίαση των μοτοσυκλετών  έδωσε μια διαφορετική οπτική στα μέχρι τότε δεδομένα (1960), όπως και συνεχίζει ακόμα. Η Honda CB750 του 1969 κέρδισε τον τίτλο το 2012 ως “Η μοτοσυκλέτα του αιώνα”, θεωρώντας την ως η μοτοσικλέτα που άλλαξε τα πάντα. 

Η Honda μέσα σε περίπου 70 χρόνια ύπαρξής της έχει δημιουργήσει κινητήρες για πάρα πολλούς τομείς (F1, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, αεροπλάνα, βάρκες, γεννήτριες κ.α.), πάντα με κριτήριο την αξιοπιστία, τις καλές επιδόσεις, την οικονομία και φυσικά πάθος για αυτό που κατασκευάζουν. 

Το καλό το άφησα για το τέλος. VTEC λοιπόν, σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων και ηλεκτρονικός έλεγχος ανύψωσης είναι η ακριβής έννοια του συστήματος. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε στην Honda CBR400 (1983) και το πρώτο όχημα που τοποθετήθηκε ήταν το Honda Integra XSI (1989).

Daihatsu | 01 Μαρτίου 1951 | Osaka japan

Το λογότυπο της Daihatsu δημιουργήθηκε το 1974. Οπως είναι ξεκάθαρο είναι το γράμμα D με το δεξιό τμήμα του γράμματος να είναι πιο μακρύ και ελαφρώς στενότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σύμβολο να μοιάζει με ιπτάμενο πύραυλο που αντιπροσωπεύει την ταχύτητα, την πρόοδο και την δύναμη.

Στα πρώτα της βήματα κατασκεύαζε ατμομηχανές για τρένα και στην συνέχεια πετρελαιοκινητήρες για τρένα. Το 2013 η Daihatsu έφυγε από την Ευρώπη, γιατί ήταν δύσκολο να έχουν κέρδος από τις πωλήσεις στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2016 η εταιρεία ανήκει εξολοκλήρου στην Toyota Motor Corporation.

Μπορεί να μην υπάρχει μεγάλη γκάμα μοντέλων στο Ευρωπαϊκό κοινό, όμως στην Ελλάδα με το Daihatsu Terios κατάφερε να βρει το κοινό που θα το αγαπήσει και ας έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση,

Subaru | 15 Ιουλίου 1953 | Ιαπωνία 

Το μεγάλο αστέρι στο λογότυπο της εταιρείας αντιπροσωπεύει την  Fuji Heavy Industries και τα άλλα 5 μικρά αστέρια συμβολίζουν της εταιρείες που συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν την FHI.

Το πρώτο όχημα της εταιρείας ήταν το Subaru 1500 όπου κατασκευάστηκαν μόνο 20 οχήματα με σκοπό την μεταφορά προμηθειών. Η Subaru διατηρεί μια παράδοση με τους boxer κινητήρες, η οποία ξεκινάει το 1965 με το Subaru 1000.

Από το 1968 η Nissan είχε το 20% των μετοχών της Subaru. Το αυτόματο κιβώτιο της τοποθετείται στην πρώτη γενιά Nissan Pathfinder και στην συνέχεια μοιράζονται την τεχνογνωσία τους στα : Subaru Legacy (1989), Subaru Impreza (1993) , Subaru Forester ( 1997).

Το 1999 η Nissan πουλάει της μετοχές της στην GM, λανσάροντας το Chevrolet Forester στην Ινδία, με αντάλλαγμα το Opel Ζafira να πωλείται ως Subaru Traviq στην Ιαπωνία.

Η GM ρευστοποιεί τις μετοχές της το 2005. Στη συνέχεια καταλήγει η Toyota (2008) να έχει το 16,5% και να ξεκινήσουν μαζί την ανάπτυξη του Subaru BRZ. Το αποτέλεσμα ήταν να καταφέρουν να ξεκινήσουν τις πωλήσεις το 2012, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε το ίδιο μοντέλο σαν Toyota 86.

Στην γκάμα των μοντέλων της Subaru δεν υπάρχει αμιγώς ηλεκτρικό όχημα.

Παύλος Πιαστόπουλος

Ο Παύλος είναι ο άνθρωπος που θέλεις, για να σου βρεί το ανταλλακτικό που χρειάζεσαι, κατά πάσα πιθανότητα όπου και αν βρίσκεται αυτό...στην Ελλάδα και στον Κόσμο... Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης του Τμήματος Οχημάτων, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο ειδικός του ανταλλακτικού σε πολλούς και διάφορους τύπους οχημάτων. Μετράει χρόνια εμπειρίας στην εύρεση και οργάνωση των ανταλλακτικών ,που απαιτούν διάφορα συνεργεία αυτοκινήτων εντός Ελλάδας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights