Ρόδιο | Γιατί η ανακύκλωση καταλυτών είναι τόσο κερδοφόρα;
Ιστορία
Το ρόδιο ανακαλύφθηκε το 1803 από τον Άγγλο χημικό Ουίλλιαμ Χάιντ Γουόλλαστον (William Hyde Wollaston). Το χημικό του σύμβολο είναι «Rh».Έχει θερμοκρασία τήξης 1964 °C και θερμοκρασία βρασμού 3695 °C.
Το όνομα «ρόδιο» προέρχεται από την ελληνική λέξη «ρόδο» που σημαίνει τριαντάφυλλο, επειδή ορισμένα υδατικά διαλύματα αλάτων του έχουν ροζ χρώμα.
Εξόρυξη
Ο χρόνος μεταξύ της εξόρυξης του μεταλλεύματος και της παραγωγή καθαρού ροδίου είναι συνήθως έως και 20 εβδομάδες.
Ο αρχικός τεμαχισμός των βράχων γίνεται από τους εργάτες των ορυχείων με κομπρεσέρ ή με εκρηκτικά. Tεμαχίζονται σε πολύ μικρά κομμάτια για να αποκαλυφθούν τα ορυκτά που περιέχουν τα επιθυμητά μέταλλα και τέλος αλέθονται μέχρι να γίνουν σκόνη.
Στο χυτήριο, το οποίο μπορεί να έχει μια ικανότητα επεξεργασίας έως και 100 τόνους/ημέρα, το μετάλλευμα κατεργάζεται σε ηλεκτρική κάμινο σε θερμοκρασίες κοντά στους 1600 °C για να απομακρυνθούν διάφορα άχρηστα υλικά και τελικά, μετά από διπλή επεξεργασία, προκύπτει μια «σκουριά» (matte) από PGM (Platinum Group Metals) και άλλα μέταλλα.
Οικονομικά στοιχεία
Το ρόδιο είναι το ακριβότερο μέταλλο. Η τιμή του στις 20 Φεβρουαρίου 2013 ήταν 1.265 δολάρια/ουγγιά ή περίπου 30.670 ευρώ/Kg. Η μέση τιμή του ροδίου από το 1992 έως και το 2004 δεν ξεπέρασε τα 940 δολάρια/ουγγιά, αλλά από το 2005 και μετά η τιμή έχει παρουσιάσει ανοδική πορεία και στις 19 Ιουνίου 2008 άγγιξε τα 10.100 δολάρια/ουγγιά.
Το 2021 η τιμή του άγγιξε τα 17.790$/ουγγιά.
Ιδιότητες
Το ρόδιο είναι σκληρό ασημί λευκό και ανθεκτικό μέταλλο που έχει υψηλό συντελεστή ανάκλασης. Έχει υψηλότερο σημείο τήξης και βρασμού από το λευκόχρυσο, το σίδηρο και το νικέλιο σε όλες τις πιέσεις, μικρότερη πυκνότητα από την πλατίνα. Έχει επίσης την υψηλότερη ειδική θερμότητα, θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα.
Εφαρμογές
Καταλύτες
Το 2006 και το 2007, πάνω από το 80 % της παγκόσμιας παραγωγής ροδίου χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή τριοδικών καταλυτών.
Η ανακύκλωση των καταλυτών είναι επίσης μια πολύτιμη πηγή ροδίου. Το 2007 προήλθαν από αυτή την πηγή περίπου 5,7 τόννοι.
Διακοσμητικές χρήσεις
Το ρόδιο χρησιμοποιείται στα κοσμήματα και σε διακοσμητικά αντικείμενα όπως βέρες, μπρελόκ κ.ά.Χρησιμοποιείται επίσης στην επικάλυψη «ασημένιων»[Σημ. 12] αντικειμένων για την προστασία τους από το μαύρισμα και το θάμπωμα που οφείλεται στη δημιουργία θειούχου αργύρου
Άλλες εφαρμογές
Το ρόδιο χρησιμοποιείταισε περιελίξεις υψικαμίνων, ως λιπαντικά στην παραγωγή υαλοβάμβακα, ως θερμοστοιχεία, ως ηλεκτρόδια στα μπουζί των αεροσκαφών και ως χωνευτήρια σε χημικά εργαστήρια.[47]
Το ρόδιο χρησιμοποιείται ακόμη:
- Ως υλικό σε ηλεκτρικές επαφές
- Σε ευαίσθητα εξαρτήματα οπτικών οργάνων
- Ως φίλτρο σε συστήματα μαστογραφίας
- Σε υψηλής ποιότητας πένες των εταιρειών Graf von Faber-Castell
- Σε ανιχνευτές βραδέων νετρονίων των πυρηνικών αντιδραστήρων εσωτερικής ανάφλεξης για τη μέτρηση της ροής νετρονίων.
Συμπέρασμα
Όπως κατάλαβες το ρόδιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί μια μέρα να ξυπνήσεις και να λείπει ο καταλύτης του αυτοκινήτου σου, από επιτείδιους με χειρουργική ακρίβεια. Πολύ απλά μετράει πολύ στην αγορά η ανακύκλωση καταλυτών.