Τα έξυπνα αυτοκίνητα

Στο σύνολο του, το αυτοκίνητο αποτελεί μια σημαντική επιρροή στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου, αλλά και στην οικονομία. Από την εποχή του Joseph Cugnot στα τέλη του 1700 έως σήμερα, το αυτοκίνητο έχει πάρει πολλές μορφές και σχήματα και παραμένει μια από τις πιο κοινές μεθόδους μεταφοράς.

Προσεγγίζοντας το θέμα για την μείωση των εκπομπών ρύπων, σήμερα στην αυτοκινητοβιομηχανία βλέπουμε ένα μεγάλο πνεύμα αναζήτησης και ανάπτυξης για λιγότερο επιβλαβείς καύσεις και πιο αξιόπιστους κινητήρες, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ δύσκολος να επιτευχθεί ακόμη. Βλέπουμε ως τεχνίτες ότι όλο και λιγότερο αξιόπιστοι γίνονται οι κινητήρες και όχι το αντίθετο.  Στο τέλος, το αυτοκίνητο συνεισφέρει στην οικονομία και την επικοινωνία μεταξύ των κοινωνιών και συνεχίζει να αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής του ανθρώπου.

Μειονεκτήματα των σημερινών αυτοκινήτων

Ένα αυτοκίνητο δείχνει ασφάλεια και υπευθυνότητα, αλλά στον 21ο αιώνα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογική επανάσταση έχει αλλάξει την αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν είναι αρκετή για να διασφαλίσει την ασφάλεια και να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων. Η έλλειψη τεχνολογικού υποβάθρου στο σημερινό αυτοκίνητο έχει πολλές και σημαντικές αδυναμίες, όπως:

  • •Το σημερινό αυτοκίνητο δεν προστατεύει επαρκώς το περιβάλλον και υπάρχει ανάγκη βελτιωσής της διαχείρισης του καυσίμου για μείωση της εκπομπής CO2 για καθαρότερες πόλεις.
  • •Το σύστημα που θα μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση λείπει. Δεν υπάρχει η επικοινωνία με άλλα αυτοκίνητα για ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.
  • •Δεν υπάρχουν σήμερα προηγμένα συστήματα στα αυτοκίνητα που να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων. Παράδειγμα τέτοιου είναι η ανεπαρκής σύνδεση στο διαδίκτυο, η οποία δεν ενημερώνει τον οδηγό για τα συμβάντα στο δρόμο και η μη ύπαρξη προηγμένων εξαρτημάτων και λογισμικού για την επικοινωνία ανθρώπου-οχήματος που μπορούν να προλάβουν την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.
  • •Δεν υπάρχουν συστήματα προειδοποίησης και διάγνωσης βλαβών στην πραγματικότητα. Σε περίπτωση που εμφανιστεί βλάβη, η επιδιόρθωση μπορεί να είναι καθυστερημένη και να προκαλεί περαιτέρω ζημιά στο αυτοκίνητο ή στα άλλα οχήματα και περιβάλλον. Για αυτό, είναι σημαντικό να διαθέτει έγκαιρο σύστημα διάγνωσης και συντήρησης των βλαβών για την εξασφάλιση της ασφάλειας στο δρόμο και της σταθερής λειτουργίας του αυτοκινήτου.
  • •Σίγουρα, η παρουσία συστημάτων αποφυγής ατυχήματος για πεζούς και ποδηλάτες είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα συστήματα όπως τα εντοπιστικά σήματα, τα συστήματα προειδοποίησης κινδύνου και τα συστήματα προστασίας πεζών είναι βασικά για την ασφάλεια των πεζών και ποδηλατών στο δρόμο. Επίσης, η έκθεση πραγματογνωμοσύνης σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση ατυχήματος, είναι σημαντική για την πρόληψη περαιτέρω ζημιών.

Ορισμός

Το έξυπνο αυτοκίνητο (smart car) είναι ένα αυτοκίνητο το οποίο διαθέτει σύγχρονες τεχνολογίες που το καθιστούν ικανό να ανταποκρίνεται και να συνεργάζεται με άλλα συστήματα για να βελτιώσει την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την αποτελεσματικότητα και την εμπειρία της οδήγησης. Περιλαμβάνει συστήματα όπως ειδοποίηση ατυχήματος, αυτόματο έλεγχο παραμέτρων κατάστασης, σύνδεση στο διαδίκτυο, συστήματα ανάγνωσης κειμένου και εικόνας.

Στην πραγματικότητα ο ορισμός του είναι διαφορετικός για τον καθένα, ανάλογα το λόγο χρήσης από τον κάθε ενδιαφερόμενο. Η γενική παραδοχή του όμως από διάφορους παγκόσμιους οργανισμούς είναι “η διασύνδεση του με διάφορες συσκευές εκτός και εντός του οχήματος για την πρακτικότερη και αμεσότερη οδηγική εμπειρία”. 

Ποια είναι τα οφέλη ενός έξυπνου αυτοκινήτου;

Εδώ θα αναφέρω κάποια πιθανά οφέλη διαχωρισμένα σε κατηγορίες:

Ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα, καθαρότερο περιβάλλον
  • Η εφαρμογή της οδήγησης σε ζώνη μηδενικής ρύπανσης σε συνδυασμό με τη μείωση της κυκλοφοριακού χάους και την πραγματική ομαλή ροή της κυκλοφορίας, οδηγεί σε μείωση των ρύπων.
Ασφαλής οδήγηση 
  • •Λιγότερα ατυχήματα μέσω χρήσης εφαρμογών για την επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων του ίδιου οδικού δικτύου. 
  • •Ανίχνευση πεζών, ποδηλατών και άλλων αδύναμων χρηστών του δρόμου με αποτέλεσμα την αποφυγή σύγκρουσης και ατυχήματος. 
  • •Προειδοποίηση κάποιας επικίνδυνης κατάστασης στο οδόστρωμα ή κακής ποιότητας του δρόμου. 
Διαχείρηση σε κυκλοφοριακό κομφούζιο 
  • Παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να επιλέξουμε διαφορετική διαδρομή εφ’οσον μπορεί να μας γλιτώσει από κάποιο μποτιλιάρισμα. 
  • Ταχύτητα κυκλοφορίας οδικού δικτύου τη δεδομένη στιγμή ώστε να γνωρίζουμε αν υπάρχει ροή και να έχουμε δυνατότητα υπολογισμού ως τον τελικό προορισμό μας. 
Ως προς τη μετακίνηση
  • Οικονομικότερη οδήγηση με τη χρήση συστήματος σταθερής ταχύτητας ανάλογα τη διαδρομή και τις συνθήκες του οδοστρώματος. 
  • Υπολογισμός ακριβούς κόστους μετακίνησης με διαφορετικά μέσα σε διαφορετικούς προορισμούς, μέσω επικοινωνίας οχημάτων που βρίσκονται ήδη στον επιθυμητό προορισμό. 
Επίλογος

Καλά όλα αυτά για τα έξυπνα οχήματα, αλλά αναρωτιέμαι υπάρχει πραγματικά σκοπός από τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα να λυθούν τα κυκλοφοριακά ζητήματα και να γίνει η μετακίνηση πραγματικά αποδοτική και απολαυστική για τους χρήστες ή επιζητούν περισσότερα προβλήματα για λόγους πλουτισμού σε πλάτες των χρηστών; 

Θα είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των σκέψεων αυτών για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και του καθαρότερου περιβάλλοντος ή σε 50 χρόνια από σήμερα θα λέμε άλλα πάλι;

Εσύ τί πιστεύεις;

Πηγές

Google

Wikipedia

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights