Κεντρικό κλείδωμα αυτοκινήτου (για αρχάριους) | Λειτουργία και δομή

Γειά σου φίλε και φίλη της αυτοκίνησης! Σήμερα θα μιλήσουμε για το κεντρικό κλείδωμα του αυτοκινήτου με πολύ απλά λόγια, το οποίο συγκαταλέγεται στο σύστημα άνεσης των επιβατών. 

Το κεντρικό κλείδωμα

Με το σύστημα αυτό εκτελούνται ενέργειες όπως κλείδωμα/ξεκλείδωμα όλων των θυρών του αυτοκινήτου. Συμπεριλαμβάνεται εδώ και το πορτάκι της πλήρωσης καυσίμου και ο χώρος των αποσκευών (πόρτ παγκάζ). Επίσης ανάλογα με την εγκατάσταση, υπάρχει περίπτωση να κλείνουν αυτόματα τα παράθυρα και η ηλιοροφή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα π.χ. 1 λεπτό, αφού αφαιρέσουμε το κλειδί από το διακόπτη της μίζας. 

Το κεντρικό κλείδωμα αποτελείται από διακόπτες, οι οποίοι ανάλογα με τον τρόπο που ενεργοποιούνται/απενεργοποιούνται διακρίνουν το σύστημα σε δυο κατηγορίες:

  1. Ηλεκτρικό κεντρικό κλείδωμα
  2. Ηλεκτροπνευματικό κεντρικό κλείδωμα

Ηλεκτρικό κεντρικό κλείδωμα

Σε αυτή την κατηγορία το σύστημα είναι απλό. Εκτελούνται βασικές λειτουργίες όπως κλείδωμα/ξεκλείδωμα των θυρών. Οι εντολές δίνονται από μικρούς διακόπτες μέσα στο σύστημα. Ανάλογα με το στρίψιμο του κλειδιού, οι διακόπτες εκτελούν διαφορετικές εντολές ηλεκτρικά. Αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μεταφέρονται στη μονάδα ελέγχου μέσω καλωδίων, όπως το κύκλωμα Can-Bus. 

Ηλεκτροπνευματικό κύκλωμα

Στην κατηγορία αυτή έχουμε 2 συστήματα: Ηλεκτρικό και Πνευματικό. Το ηλεκτρικό ελέγχει τις κλειδαριές μέσω διακοπτών. Ανάλογα το στρίψιμο του κλειδιού στην κλειδαριά, κινείται ο διακόπτης και στέλνει σήμα στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος κρίνει τι πρέπει να γίνει και δίνει την ανάλογη εντολή στην πνευματική μονάδα ελέγχου, ώστε να ενεργοποιήσει/απενεργοποιήσει πνευματικά τις κλειδαριές.

Το πνευματικό κύκλωμα κλειδώνει/ξεκλειδώνει μέσω υποπίεσης/υπερπίεσης αντίστοιχα τις κλειδαριές των θυρών. Αυτές οι κλειδαριές αποτελούνται από μεταλλικά στοιχεία όπως πίρους, μικροδιακόπτες, πηνίο. Αποτελούνται όμως και από ένα θάλαμο υποπίεσης/υπερπίεσης, ο οποίος αποτελείται από μια μεμβράνη η οποία ανάλογα με την ενέργεια που απαιτείται ,σπρώχνει τη ράβδο προς τα πάνω για ξεκλείδωμα ή την τραβάει προς τα κάτω και κλείδωμα. Στη συνέχεια οι διάφοροι μοχλοί της κλειδαριάς ασφαλίζουν ή απασφαλίζουν την κλειδαριά.

Επίλογος

Με πολύ απλά λόγια και πολύ απλή περιγραφή θεωρώ πως έβαλα ένα λιθαράκι να καταλάβεις πώς λειτουργεί ένα κεντρικό κλείδωμα αυτοκινήτου. Αν έχεις οποιαδήποτε απορία μπορείς να μας στείλεις ένα μέιλ ή να γράψεις στα σχόλια του άρθρου για να το συζητήσουμε περαιτέρω. 

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights