4WD vs ΑWD (Four wheel drive VS All wheel drive) | Συγκρίνονται άραγε;

Καθώς οδηγούσα με τον φίλο Δημήτρη με ρώτησε ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δυο συστημάτων τετρακίνησης 4WD vs ΑWD, έτσι βρήκα την αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο.

All wheel drive  ( κίνηση σε όλους τους τροχούς )

Σε αυτή την περίπτωση ο οδηγός δεν έχει να ασχοληθεί με πολλά πάρα μόνο με την οδήγηση. ΄Eχουμε την βέλτιστη οικονομία καυσίμου συγκριτικά με την πρόσφυση που μπορεί να μας προσφέρει. Δεν μπορεί να μας προσφέρει την καλύτερη απόδοση τετρακίνησης σε έντονες εκτός δρόμου διαδρομές, αλλά σε μία αμμώδη ή χωμάτινη διαδρομή δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα.

Υπάρχει πληθώρα οχημάτων με αυτό το σύστημα, όπως επίσης αρκετά SUVs. H βασική μετάδοση κίνησης γίνεται στους εμπρός τροχούς και με αισθητήρες γίνεται η εμπλοκή στους τέσσερις ή ακόμα στους πίσω μόνο τροχούς. Στο συγκεκριμένο σύστημα υπάρχει η δυνατότητα όλη η ισχύς του κινητήρα να μεταφερθεί σε έναν τροχό, ώστε να διατηρηθεί η ευστάθεια του οχήματος.

Four wheel drive ( 4X4 ) ( κίνηση στους τέσσερις τροχούς )

Εδώ η κίνηση κατά βάση είναι στου πίσω τροχούς και όταν χρειάζεται μεταφέρεται επιπρόσθετα στους εμπρόσθιους τροχούς. Οι  καταστάσεις που μπορεί να ανταπεξέλθει είναι πιο ¨σκληρές¨, κυρίως για εκτός δρόμου διαδρομές, ειδικά στην περίπτωση των ¨ αγροτικών ¨. Στην συγκεκριμένη μετάδοση υπάρχει το λεγόμενο ¨transfer¨( σύστημα μετάδοσης κίνησης), όπου μεταφέρει την κίνηση στους εμπρός και πίσω τροχούς αντίστοιχα.

Τις περισσότερες φορές θα δούμε έναν διακόπτη ή επιλογέα, όπου έχουμε την δυνατότητα κίνησης μεταξύ 2WD ( πίσω τροχοί ), 4WD H ( κίνηση στους τέσσερις τροχούς ), 4WD L (κάρο, εδώ γίνεται χρήση για δύσκολες και αργές καταστάσεις) και σε καινούρια μοντέλα υπάρχει το 4WD AUTO (αυτόματη τετρακίνηση).

Στην περίπτωση της μόνιμης τετρακίνησης το όχημα είναι ικανό να ανταπεξέλθει στον μέγιστο βαθμό, όμως η κατανάλωση καυσίμου είναι ανεβασμένη αισθητά.

Ποιο σύστημα είναι καλύτερο;

ΚΑΝΕΝΑ. δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση γιατί εξαρτάται από την χρήση, π.χ. αν θέλουμε να ανέβουμε όλα τα ελληνικά βουνά τότε σίγουρα θα πάμε στην επιλογή του 4WD. Αν όμως η κύρια χρήση του οχήματος είναι σε άσφαλτο και στις διακοπές μας θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα χωμάτινο μονοπάτι τότε η κατάλληλη επιλογή είναι AWD.

Μερικά παραδείγματα 4WD οχημάτων:

  1. Jeep Wrangler
  2. Ford Ranger
  3. Suzuki Vitara

Μερικά παραδείγματα AWD οχημάτων:

  1. Honda CR-V
  2. Nissan Qashqai
  3. Suzuki SX-4

Παύλος Πιαστόπουλος

Ο Παύλος είναι ο άνθρωπος που θέλεις, για να σου βρεί το ανταλλακτικό που χρειάζεσαι, κατά πάσα πιθανότητα όπου και αν βρίσκεται αυτό...στην Ελλάδα και στον Κόσμο... Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης του Τμήματος Οχημάτων, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο ειδικός του ανταλλακτικού σε πολλούς και διάφορους τύπους οχημάτων. Μετράει χρόνια εμπειρίας στην εύρεση και οργάνωση των ανταλλακτικών ,που απαιτούν διάφορα συνεργεία αυτοκινήτων εντός Ελλάδας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights