Αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας (Τraffic Sign Recognition)

Τί είναι;

Όπως και με την αναγνώριση της ταχύτητας (γράψαμε ήδη άρθρο) έτσι και με την αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας, το σύστημα αναγνωρίζει και αξιολογεί κάθε στιγμή τις πινακίδες που βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Όταν γράφω “αξιολογήσει’’ εννοώ ότι προσπαθεί το όχημα να βρει κάποιο νόημα πίσω από την πληροφορία που λαμβάνει. 

Επίσης μπορεί να αναγνωρίσει με μεγάλη ακρίβεια εάν ο δρόμος μπροστά του είναι πεζόδρομος ή αδιέξοδο. 

Ένας ακόμη τρόπος που αξιολογεί το όριο ταχύτητας στις πινακίδες, είναι να συγκρίνει την ταχύτητα του οχήματος εκείνη τη στιγμή με τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα του αναφέρεται στην πινακίδα.

Προειδοποιήσεις

Εάν έχει ρυθμιστεί σωστά από τον οδηγό, τότε μια ειδοποίηση ανάβει αν έχει ξεπεράσει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας. Επίσης λαμβάνονται υπόψιν και πινακίδες απαγορευμένης εισόδου και σε αυτή την περίπτωση πρέπει ο οδηγός να ξαναελέγξει τη διαδρομή του αν είναι αναγκαίο. Επίσης ο οδηγός ειδοποιείται ακόμη και για τους πεζούς που περπατούν στην άκρη του πεζοδρομίου πολύ κοντά στο δρόμο. 

Σε όλα τα οχήματα που διαθέτουν αυτό το σύστημα, λαμβάνουν πρόσθετες πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης (GPS) του αυτοκινήτου. 

Λειτουργία

Η πολυλειτουργική κάμερα πίσω από το παρμπρίζ είναι αυτή που “διαβάζει” τις πινακίδες. Στη συνέχεια το σύστημα πλοήγησης παρέχει πληροφορίες σύμφωνα με τον ψηφιακό χάρτη.

Όταν η επιτρεπόμενη μέγιστη ταχύτητα καθορίζεται, το σύστημα αναγνώρισης επίσης λαμβάνει υπόψιν τα εξής:

    • Τις ενέργειες του συστήματος υαλοκαθαριστήρων το οποίο δείχνει βροχή και βρεγμένο οδόστρωμα. 
    • Η εξωτερική θερμοκρασία (περιβάλλοντος) η οποία δείχνει επικίνδυνη και γλιστερή κατάσταση οδοστρώματος.
    • Οχήματα με κοτσαδόρο (Τrailer Hitch), εφαρμόζονται διαφορετικοί κανόνες για ταξίδια με χρήση κοτσαδόρου. 

Επιπροσθέτως το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων αξιολογεί και τις εξής λειτουργίες:

    • Επίπεδο λειτουργίας κινητήρας
    • Κατεύθυνση ταξιδιού
    • Ταχύτητα οχήματος
    • Κάθετη και παράλληλη επιτάχυνση οχήματος ως διανισαμτικό μέγεθος (είναι ολόκληρο άρθρο το συγκεκριμένο διάνυσμα)
    • Απόσταση και γωνία σε σχέση με τα υπόλοιπα οχήματα αλλά και αντικείμενα που βρίσκονται στο δρόμο. 
    • Γωνία τιμονιού (στρίψιμο ή μή)

Η αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας δουλεύει συνεχώς στο παρασκήνιο. Με απλά λόγια συνεχώς καταγράφει η κεντρική κάμερα τις πινακίδες κυκλοφορίας. 

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μονάδας αναγνώρισης εικόνων, η οποία συγκρίνει τις καταγεγραμμένες εικόνες με τις ήδη αποθηκευμένες καταγραφές πινακίδων. Έτσι αντιστοιχεί τις εικόνες μεταξύ τους και αναγνωρίζει τους ισχύοντες κανονισμούς κυκλοφορίας (επιτρεπόμενα όρια ταχύτητα, δρόμοι με επιτρεπόμενη προέλευση, πεζόδρομοι κ.α.)

Συμπέρασμα 

Το σύστημα αναγνώρισης πινακίδων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο δυστυχημάτων και ατυχημάτων. Το σύστημα αυτό λειτουργεί μέσω του συστήματος πολυμέσων του αυτοκινήτου. 

Ποια είναι η δική σου άποψη; Γράψε τη στα σχόλια.

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights