Απολύμανση καμπίνας αυτοκινήτου

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε για το φίλτρο καμπίνας. Το φίλτρο αυτό είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό του αέρα που εισπνέουμε εντός του οχήματος. Εδώ βρίσκεται το άρθρο.
Παρατηρούμε πολλές φορές ότι όταν ανοίγουμε τον “αέρα” στο όχημα μας, έχουμε μια δυσάρεστη μυρωδιά. Μήπως κρύβεται κάτι πίσω από αυτήν την μυρωδιά;

Ας δούμε λοιπόν που οφείλεται η μυρωδιά, τί κρύβει  και πώς μπορούμε να την διορθώσουμε;

Στο κύκλωμα του εξαερισμού με την πάροδο των ετών του οχήματος δημιουργούνται “βρωμιές”, οι οποίες λόγω υγρασίας κολλάνε στους αεραγωγούς.
Ειδικά αν το όχημα μας κινείται συχνά σε χωμάτινες- αμμώδης διαδρομές, στην περίπτωση αυτήν θα πρέπει να γίνεται και συχνότερη αντικατάσταση του φίλτρου καμπίνας.

Mικροσωματίδια

Το φίλτρο καμπίνας συγκρατεί τους μικροοργανισμούς, τους ρύπους, την σκόνη, την γύρη και τα μικρόβια  που προσπαθούν να περάσουν εντός της καμπίνας, 

Όταν το φίλτρο φτάσει στην μέγιστη χωρητικότητα κατακρατήσεις μικροβίων, τότε ξεκινάν τα προβλήματα :

  1. Μειωμένη απόδοση αέρα
  2. Θορυβώδης ροή αέρα
  3. Κακοσμία
  4. Ζημία στο μοτέρ του αέρα
  5. Θολό ή με έντονη υγρασία εμπρόσθιο παρμπρίζ

Όταν το φίλτρο έχει φτάσει στην μέγιστη χωρητικότητα του, τότε όχι μόνο δεν καθαρίζει το εισερχόμενο αέρα, αλλά αντιθέτως είναι μια μεγάλη εστία μικροβίων.
Συνεπώς όχι μόνο δεν καθαρίζει αλλά έχουμε και συσσωρευμένα μικρόβια, θα μπορούσα να πω ότι είναι προτιμότερο να μην υπήρχε καν φίλτρο, έτσι θα πρέπει να αντικαθίσταται στο σωστό χρονικό διάστημα.

Απολύμανση

Πριν εξηγήσω τον τρόπο που θα μπορέσουμε να κάνουμε απολύμανση του κυκλώματος αέρα του οχήματος, θα αναφέρω ότι το κόστος κυμαίνεται από 40-60€.

Για τον καθαρισμό του συστήματος κλιματισμού το πρώτο πράγμα που θα χρειαστούμε είναι ένα καινούριο φίλτρο καμπίνας.  Προσωπικά συνιστώ φίλτρο καμπίνας με πολυφαινόλη διότι κάνει τον καλύτερο καθαρισμό του εισερχόμενου αέρα. (βακτήρια, μικροσωματίδια, γύρη ),

Εκτός από το καινούριο φίλτρο που αναφέραμε θα χρειαστούμε ακόμα :

  1. Αμπούλα καθαρισμού a/c
  2. Απολυμαντικό σπρέu-αφρός  ( συνοδεύεται από πλαστικό σωλήνα περίπου 50εκ ) 

Η διαδικασία είναι απλή, πριν την αλλαγή του φίλτρου, χρησιμοποιούμε το σπρέι στους αεραγωγούς ώστε να του καθαρίσουμε τους αεραγωγούς. Στην συνέχεια κάνουμε χρήση της αμπούλας και στο τέλος αντικαθιστούμε το φίλτρο καμπίνας.
Πολλές φορές μετά τον καθαρισμό οι βρωμιές από τους αεραγωγούς καταλήγουν στο φίλτρο καμπίνας. Γι’ αυτό γίνεται η αντικατάσταση του στο τέλος.

Φυσικά όλα αυτά μπορεί να φαίνονται αστεία. Αν σκεφτείς ότι μόλις ανοίξεις ένα παράθυρο τα μικρόβια της ατμόσφαιρας εισέρχονται άμεσα στην καμπίνα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιβαρύνουμε κι ‘άλλο τον οργανισμό μας και δυστυχώς έχουν σημειωθεί πολύ σοβαρά περιστατικά με ιούς οι οποίοι ήταν από “βρόμικο” φίλτρο καμπίνας. 
Το κόστος για την συγκεκριμένη διαδικασία είναι σχετικά μικρό μιας και δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Η αντικατάσταση του φίλτρο καμπίνας θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Συμβουλή

Στην περίπτωση που θέλουμε να πουλήσουμε το όχημά μας, η καθαρή-φρέσκια ατμόσφαιρα που μας δίνει η παραπάνω διαδικασία, μας δίνει την αίσθηση και ενός καθαρού οχήματος γενικότερα.

Παύλος Πιαστόπουλος

Ο Παύλος είναι ο άνθρωπος που θέλεις, για να σου βρεί το ανταλλακτικό που χρειάζεσαι, κατά πάσα πιθανότητα όπου και αν βρίσκεται αυτό...στην Ελλάδα και στον Κόσμο... Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης του Τμήματος Οχημάτων, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο ειδικός του ανταλλακτικού σε πολλούς και διάφορους τύπους οχημάτων. Μετράει χρόνια εμπειρίας στην εύρεση και οργάνωση των ανταλλακτικών ,που απαιτούν διάφορα συνεργεία αυτοκινήτων εντός Ελλάδας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights