Subaru | Γιατί ακούγεται “έτσι” ο κινητήρας της;

Εισαγωγή

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε για τον πολύ απλό λόγο για τον οποίο οι κινητήρες boxer της Subaru με κωδικό “EJ20”, ακούγονται σα να βρυγχάται ένα λιοντάρι.

Ιστορία

Οι κινητήρες boxer της Subaru ξεκίνησε επίσημα η παραγωγή του Boxer κινητήρα. Τότε μόνο 1000 αυτοκίνητα είχαν τον συγκεκριμένο κινητήρα κάτω από το καπό τους. Η ιστορία των Boxer κινητήρων έχουν 50 χρόνια ιστορία.

Κάρλ Μπένζ

Βέβαια από την πλευρά της Mercedes ακούγεται ότι ο πρώτος κινητήρας boxer που εφευρέθηκε ποτέ, ήταν δημιούργημα του Karl Benz. Ναι του πατέρα της Mercedes – Benz.

Πλεονεκτήματα 

     Ej20

Ο κινητήρας αυτός έχει πολλά πλεονεκτήματα. Αυτά που μπόρεσα να καταμετρήσω είναι τα εξής:

  1. Επιτρέπει την ομαλή μετάδοση της ροπής του σε κίνηση στους τροχούς μέσω του σασμάν. 
  2. Η επιπεδότητά του τον κάνει να είναι καλοζυγισμένος, χωρίς χρήση αντοίβαρων για μείωση κραδασμών με αποτέλεσμα την καλύτερη οικονομία καυσίμου (σε σύγκριση με άλλους κινητήρες παρόμοιας ισχύος) και εμπειρία οδήγησης.
  3. Λόγω του επίπεδου σχεδιασμού του, τοποθετείται χαμηλά στο χώρο της μηχανής, όποτε το κέντρο βάρος του είναι πολύ χαμηλό. Αυτό βοηθάει στα κρατήματα κατα την οδήγηση και ασφάλεια.
  4. Η σχεδόν τέλεια ισορροπία αυτού του μοτέρ δεν βαραίνει με περισσότερο φορτίο τον στρόφαλο. Με αποτέλεσμα καλύτερη επίδοση του κινητήρα, χωρίς προβλήματα και ζημιές. 

Μειονεκτήματα

  1. Ο φαρδύς του σχεδιασμός δυσκολεύει πολύ τις εργασίες συντήρησης. Ο περισσότερος χρόνος που χρειάζεται για να αντικατασταθούν ακόμη και τα μπουζί, κάνει τον κινητήρα αυτό να υστερεί σε σχέση με άλλους κινητήρες σε σειρά.
  2. Καίει πολύ εύκολα φλάντζα. Ένα από τα πολύ σημαντικά ίσως και το σημαντικότερο από όλα τα μειονέκτηματα είναι αυτό. Ο λόγος είναι ότι ο “open deck” σχεδιασμός του συνήθως βγάζει από τη θέση τους κυλίνδρους. “Open deck” στην ουσία σημαίνει ότι υπάρχει κενό μεταξύ κυλίνδρων και της περιφέρειας του μοτέρ. Ενδιάμεσα σε αυτό το κενό υπάρχει το ψυκτικό υγρό. Αυτό βέβαια βελτιώθηκε στον νεότερο κινητήρα EJ25.
  3. Το υλικό της φλάντζας δεν είναι απο τα καλύτερα στην αγορά, όπως επίσης και οι βίδες της κεφαλής είναι χαμηλότερης δυναμικής σε σχέση με της αγοράς.

 

Γιατί ονομάζεται Boxer;

Ονομάζεται έτσι λόγω των αντικριστών εμβόλων που έρχονται κοντά και απομακρύνονται. Οπως ένας πυγμάχος πλησιάζει τον αντίπαλο του στο ρινγκ και απομακρύνεται από αυτό.

Τελικά απάντησα γιατί ακούγεται έτσι;

Το καλύτερο στο άφησα για το τέλος! Στο μοτέρ αυτό τα πλοκάμια της πολλαπλής εξαγωγής για τους κυλίνδρους 1 και 3 ακολουθούν μεγαλύτερη διαδρομή προς το περιβάλλον απ’ότι οι 2 και 4 κύλινδροι. Όποτε αυτή η μή ταυτόχρονη και ισόποση έξοδος των καυσαερίων από τους κυλίνδρους δημιουργεί αυτό τον ερεθιστικό (τουλάχιστον) ήχο.

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights