Συμβουλές συντήρησης του κιβωτίου ταχυτήτων

Εκτός από τη μηχανή, το κιβώτιο ταχυτήτων είναι από τα πιο ακριβά «εξαρτήματα» του αυτοκινήτου. Για να μείνει σε καλή κατάσταση πρέπει να του συμπεριφερθούμε σωστά. Οπότε πάμε να δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές συντήρησης του κιβωτίου ταχυτήτων:

Θυμηθείτε να ελέγχετε τις βαλβολίνες

Πρέπει να μας γίνει συνήθεια ο έλεγχος των βαλβολινών σε «τακτική» βάση (οχι λιγότερο από σίγουρα κάθε 30000 χλμ.). Το αποτέλεσμα από μια λιγότερη της κανονικής ποσότητας βαλβολίνης μπορεί είτε να υπερθερμάνει το «σασμάν», είτε να καταστρέψει διάφορα τμήματα του σασμάν (γρανάζια, ρουλεμάν, δαχτυλίδια κλπ.).

Επισκευή του κιβωτίου όπως προβλέπεται

Τα αυτόματα και μηχανικά κιβώτια πρέπει να συντηρούνται συχνά. Κατά καιρούς το φίλτρο (μαγνήτης) του κιβωτίου μπορεί να βουλώνει από βρωμιές και γρέζια. Επίσης κατά καιρούς οι βαλβολίνες χρειάζονται περιοδικά να αντικαθιστούνται από καινούριες. Οι παλιές βαλβολίνες δεν λιπαίνουν σωστά το κιβώτιο.

Χρησιμοποιείστε το χειρόφρενο σε δρόμους με κλίση (ανηφόρα/κατηφόρα)

Όταν παρκάρετε σε δρόμο με κλίση να είστε σίγουροι πως βάζετε χειρόφρενο. Αυτή η απλή τακτική θα μοιράσει την πίεση και στο σύστημα πέδησης και στο σασμάν.

Επιτρέψτε στο αυτοκίνητό σας να ζεσταθεί σωστά

Σε αντίθεση με τα παλιάς τεχνολογίας (καρμπυρατέρ) οχήματα, τα «ιντζεξιονάτα» (common rail, μπέκιέρες, μπέκ υψηλής πίεσης ή εγχυτήρες βενζίνης όπως και να έχετε ακούσει το συγκεκριμένο σύστημα έμμεσου ή άμεσου ψεκασμού) καινούρια μοντέλα ο χρόνος προθέρμανσης είναι πολύ λιγότερος. Ωστόσο, θα πρέπει να επιτρέπετε στο αυτοκίνητό σας να ζεσταθεί για λίγο (περίπου 30¨) και κυρίως τις κρύες ημέρες. Εάν έχετε αυτόματο όχημα τότε η επιτάχυνση δεν γίνεται σωστά εάν ο κινητήρας δεν φτάσει τα τη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας του.

Μην αγνοείτε τίποτα

Εάν αντιληφθείτε κάποιο πρόβλημα με το κιβώτιο ταχυτήτων (σασμάν), μην το αμελήσετε. Πηγαίνετε το αυτοκίνητο σε κάποιον ειδικό για να αισθανθεί , ακούσει και δεί το πρόβλημα. 

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights