Isofix | Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Ορισμός

Το σύστημα ISOFIX είναι ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος πρόσδεσης παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο.

Τί είναι το σύστημα ISOFIX ?

To σύστημα ISOFIX ( International Standards Organization FIX ) έκανε την εμφάνιση του στις αρχές του 2000 και δημιουργήθηκε για την ασφαλέστερη στερέωση των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου.

Αναλυτικότερα, το σύστημα ISOFIX είναι δυο ( σπανιότερα τρεις ) μεταλλικές υποδοχές ( σε σχήμα Π ) που βρίσκονται στερεωμένες στο πλαίσιο του αυτοκινήτου ή των καθισμάτων ( όταν είναι αποσπώμενα ) και είναι στο πίσω μέρος του κάτω μέρους των καθισμάτων.

Πολλοί θα αναρωτιέστε , αν διαθέτει το δικό σας αυτοκίνητο κάτι τέτοιο ή αν έχει γιατί δεν το έχετε δει τόσο καιρό. Τις περισσότερες φορές οι μεταλλικές αυτές υποδοχές είναι κρυμμένες από κάποιο πλαστικό καπάκι ή είναι κρυμμένες μέσα στο σφουγγάρι των πίσω καθισμάτων. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει κάποιο ταμπελάκι με την ένδειξη ISOFIX , ενώ πολύ σπάνια δεν θα υπάρχει ούτε ταμπελάκι ούτε θα φαίνονται.

Συνεπώς θα πρέπει να ψάξουμε αν το όχημα το οποίο διαθέτουμε έχει το σύστημα αυτό, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τον ασφαλέστερο ως τώρα τρόπο μετακίνησης των παιδιών μας.

Ο τρόπος σύνδεσης του παιδικού καθίσματος στο σύστημα ISOFIX είναι πάρα πολύ απλός όπως φαίνεται στην φωτογραφία παραπάνω, απλώς κουμπώνουν δυο μεταλλικές βέργες πάνω στην μεταλλική υποδοχή του ISOFIX.

Πώς γίνεται πιο ασφαλής η πρόσδεση του παιδιού;

Αυτό που κάνει την πρόσδεση του παιδίου πιο ασφαλή είναι :
1) To ISOFIX διαθέτει δικό του σύστημα ζωνών 5 σημείων
2) Το δέσιμο του καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι σταθερό και πάντα σωστό ( ένα μεγάλο ποσοστό γονέων δένει λάθος το παιδικό καθισματάκι με την ζώνη του αυτοκινήτου )

Η ασφάλεια του παιδιού σε περίπτωση ατυχήματος παραμένει ίδια, απλώς είναι πιο σωστή η πρόσδεση του παιδικού καθίσματος με το σύστημα ISOFIX.

Με το σύστημα ISOFIX όταν το παιδί είναι ακόμα μικρό και κάθεται αντίθετα με την φορά του οχήματος απαιτεί μια ακόμα συγκράτηση το παιδικό κάθισμα. Όταν όμως το παιδί μεγαλώσει και κάθεται όπως η φορά του αυτοκινήτου τότε δεν χρειάζεται απαραίτητα κάποια άλλη συγκράτηση.

Για την επιλογή του σωστού καθίσματος αυτοκινήτου όταν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το σύστημα ISOFIX, θα πρέπει απλώς το κάθισμα να έχει την αντίστοιχη ένδειξη.

Τώρα αν το αυτοκίνητο μας δεν έχει σύστημα ISOFIX μην τρομάζετε. Υπάρχουν τρόποι να τοποθετηθεί. Είτε μέσω της αντιπροσωπείας που ανήκει το αυτοκίνητο μας, είτε με την αγορά βάσης ISOFIX από το εμπόριο.

Παύλος Πιαστόπουλος

Ο Παύλος είναι ο άνθρωπος που θέλεις, για να σου βρεί το ανταλλακτικό που χρειάζεσαι, κατά πάσα πιθανότητα όπου και αν βρίσκεται αυτό...στην Ελλάδα και στον Κόσμο... Απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης του Τμήματος Οχημάτων, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο ειδικός του ανταλλακτικού σε πολλούς και διάφορους τύπους οχημάτων. Μετράει χρόνια εμπειρίας στην εύρεση και οργάνωση των ανταλλακτικών ,που απαιτούν διάφορα συνεργεία αυτοκινήτων εντός Ελλάδας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights