E – Ink! | Η νέα ανακάλυψη της ΒMW

Η νέα ανακάλυψη της ΒMW ακούει στο όνομα E – Ιnk και πρόκειται για τη νέα χρωματική παλέτα η οποία μπορεί να αλλάζει συνεχώς πάνω στο αυτοκίνητο μας.

Αρχικά να πούμε πως εφαρμόστηκε στο μοντέλο iX Flow και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.Δεν θα το δεις σύντομα σε κάποια αντιπροσωπεία δηλαδή.

Τί είναι η τεχνολογία αυτή;

Ας μπώ στο ψητό όμως γιατί είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνολογία.Το E – Ink είναι κατασκευασμένο από εκατομμύρια μικροκάψουλες μικρότερου μεγέθους από την ανθρώπινη τρίχα.Περιέχει αρνητικά φορτισμένες άσπρες και θετικά φορτισμένες μαύρες χρωστικές ουσίες.

Είναι δισταθές* χαμηλής ενέργειας και χρειάζεται μηδενική ενέργεια για να κρατήσει το χρώμα του. Για να καλύψουν το όχημα χρειάστηκε μια διαδικασία 7 μηνών.

Η διαδικασία έχει ώς εξής:

Κόβουν τα μικρά σχέδια που φαίνονται στην επιφάνεια του χρώματος, με laser τα οποία είναι γεωμετρικά απαραίτητα για να πάρει το χρώμα την τρισδιάστατη μορφή του.

Αφού πετύχουν αυτό το πρώτο στάδιο συνεχίζουν με το e paper το οποίο κόψανε και αυτό με laser και τυλίξανε το όχημα.Ετσι η τεχνολογία είναι έτοιμη να ενεργοποιηθεί.Πώς;Μεσω εφαρμογής και οθόνης που θα βρίσκεται (λογικά) εντός του οχήματος,αλλά και σε κινητές συσκευές.

Μπορείς για παράδειγμα κάτω από τον καυτό ήλιο να κάνεις το όχημα λευκό ώστε να ανακλά τις ακτίνες του καυτού ήλιου, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Επίσης η BMW ισχυρίζεται ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα γίνονται πιο αποδοτικά, όταν θα μεταμορφώνονται σε πιο ανοιχτά χρώματα εξωτερικά, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δροσίζονται περισσότερο.

Οι πιο σκοτεινοί τόνοι βοηθούν στην απορρόφηση θερμότητας τον χειμώνα. 

Αναρωτιέμαι κάτι όμως..Πέρα από αυτή την εξαιρετική τεχνολογία, μήπως και τα Κράτη θα πρέπει να ρίχνουν νερό στο κρασί τους ώστε να εφαρμόζονται περισσότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στους δρόμους; Πιο συγκεκριμένα. Στην άδεια του αυτοκινήτου θα γράφει άσπρο ή μαύρο χρώμα;Μήπως και τα δύο; Αν ναι σε περίπτωση παράβασης η οποία έγινε με το αυτοκίνητο να φαίνεται λευκό και κατέληξε μαύρο, πώς θα αναγνωριστεί ώς υπαίτιο της παράβασης;;

*Οι δισταθείς πολυδονητές (flip-flop) είναι ακολουθιακά κυκλώματα, οι έξοδοι των οποίων ανταποκρίνονται στις εισόδους όταν εφαρμόζονται παλμοί συγχρονισμού που αποκαλούνται και παλμοί ρολογιού (clock pulses). Οι δισταθείς πολυδονητές αποτελούν τις δομικές μονάδες για πιο πολύπλοκα ψηφιακά κυκλώματα όπως καταχωρητές, απαριθμητές αλλά και κάποιες κατηγορίες μνήμης τυχαίας προσπέλασης (RAM).

Πηγές

Βικιπαίδεια

ΒMW

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights