Ασφάλεια εργασίας συνεργείου | Ποιά είναι τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν;
Τα μέτρα για την ασφάλειας εργασίας, μπορούν να μειώσουν τα ατυχήματα στο χώρο εργασίας, τους τραυματισμούς και να ανακουφίσει τους εργαζόμενους από άσχημα αποτελέσματα.
Ξεκινάμε από τα βασικά:
1. Γυαλιά εργασίας
Τα γυαλιά εργασίας είναι ίσως από τα πιο φθηνά αξεσουάρ, καταλαμβάνουν πολύ λίγο χώρο και μας προστατεύουν από διάφορα αντικείμενα που μπορεί να εκτοξευθούν στο πρόσωπο μας κατα τη διάρκεια διάφορων εργασιών, όπως για παράδειγμα η σφυριλάτηση μετάλλων.
Τα γυαλιά πρόσκεινται σε κάποιους παγκόσμιους ή ευρωπαικούς κανονισμούς (ISO) που τα καθιστούν κατάλληλα να προστατεύσουν σε απαιτητηκές συνθήκες εργασίας.
2. Παπούτσια εργασίας
Τα παπούτσια εργασίας σε αντίθεση με τα γυαλιά δε βγαίνουν σχεδόν ποτέ. Τα φοράμε πάντα όσο εργαζόμαστε και γι’αυτό πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
- Να είναι κατασκευασμένα από σκληρή εξωτερική επένδυση. Έτσι προστατεύουν την περιφέρεια του πέλματος από αιχμηρά αντικείμενα.
- Το μπροστά μέρος τους (μύτη) να είναι κατασκευασμένο από μέταλλο ή κόκκαλο (πιο ελαφρύ), ώστε να προστατεύουν τα δάχτυλα των ποδιών από ρήξη βαρέων αντικειμένων πάνω τους.
- Από σκληρή αλλά άνετη σόλα. Για να μή τα διαπερνούν αιχμηρά αντικείμενα όπως καρφιά ή βίδες, αλλά να μπορούμε να περπατάμε άνετα ώστε να μην κουραζόμαστε κιόλας.
- Αντιολισθιτική σόλα. Δε θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να γλιστράνε τα παπούτσια αφού πατήσουμε σε λάδια ή νερά, ώστε να απόφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς.
- Φυσικά το βάρος των παπουτσιών θα πρέπει να είναι μικρό. Όσο ελαφρύτερο το παπούτσι τόσο πιο άνετα θα είναι για εμάς.
Πολύ μεγάλη προσοχή τα παπούτσια να περνούν ελέγχους ασφαλείας πριν αγοραστούν. Το ασφαλέστερο είναι να αγοραστούν από εξειδικευμένο κατάστημα που πουλάει είδη εργασίας και προμηθεύει καταστήματα του κλάδου.
Εδώ αν σημειώσω ότι το να βρεις ένα καλό παπούτσι εργασίας που να σου ταιριάξει δεν είναι κάτι εύκολο. Πολύ πιθανόν να χρειαστεί να δοκιμάσεις αρκετά παπούτσια πριν καταλήξεις στο ιδανικό για εσένα. Ίσως ακόμη και να πάρει χρόνια και να δαπανήσεις αρκετά χρήματα μέχρι να βρεις τα ιδανικά για εσένα.
Ένα ασφαλές εύρος τιμών μέσα από το οποίο παλαιότερα βρήκα τα δικά μου, κυμαίνεται από 80 – 120 ευρώ. Αλλά φυσικά αυτό δεν θα ισχύει για όλους. Γενικός κανόνας σε αυτά τα πράγματα είναι ότι όσο περισσότερα επενδύσεις για την αγορά τους, τόσο πιο ξεκούραστα τα πόδια σου θα είναι.
3. Γάντια
Τα γάντια είναι πολύ σημαντικά ειδικά όταν κάνουμε εργασίες που αφορούν τα υγρά των οχημάτων στα οποία εργαζόμαστε. Βέβαια πολλοί μπορεί να τα χρειάζονται για να μη λερώνονται τα χέρια τους και είναι αποδεκτό.
Οι εργασίες που χρειάζονται όμως κυρίως τα γάντια είναι για παράδειγμα η αντικατάσταση των υγρών φρένων ή συμπλέκτη, το κατέβασμα τεπόζιτου καυσίμου ή αντικατάσταση της αντλίας καυσίμου κ.α. Η χρήση των γαντιών σε τέτοιες εργασίες όπου τα υγρά είναι καυστικά θεωρείται δεδομένη. Η επαφή καυστικών ή άλλων υγρών όπως λάδια ή αντιψυκτικά με το δέρμα θεωρείται απαγορευτική.
Πάμε να δούμε τους τύπους των γαντιών και ποια είναι η προσωπική μου προτίμηση:
- Ελαστικά. Αυτά είναι φθηνά αλλά σκίζονται εύκολα. Δέν είναι κατάλληλα για προστασία.
- Βινυλίου. Επίσης φθηνά αλλά δε σκίζονται το ίδιο εύκολα.
- Πολυουρεθάνης. Αυτά είναι ανθεκτικά αλλά αρκετά πιο ακριβά. Κρίνονται κατάλληλα για προστασία.
- Νιτριλίου. Είναι σαν τα ελαστικά απλά δεν επιρεάζονται τόσο από αέρια και υγρά. Δεν κρίνονται αρκετά προστατευτικά.
- Συνθετικά ή γάντια μηχανών. Κατασκευάζονται από συνθετικό δέρμα ή αλλά υλικά και είναι πολύ προτατευτικά, αλλά αρκετά πιο ακριβά.
Τα πιο δημοφιλή και ανθεκτικά τα οποία προτείνω γιατί τα χρησιμοποιώ ο ίδιος, είναι τα πολυουρεθάνης και τα συνθετικά.
4. Κοσμήματα και άλλα αξεσουάρ
Φυσικά από όλα αυτά δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τα μπιχλιμπίδια που βλέπω πολλούς να φοράνε. Παρακάτω γράφω για τα αντικείμενα που ΔΕΝ θα πρέπει αν φοράμε κατά τις τεχνικές μας εργασίες:
- Δαχτυλίδια , βέρες
- Μενταγιόν , κολιέ
- Ρολόι
- Βραχιόλια
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ όταν βρισκόμαστε στο χώρο τεχνικών εργασιών. Είναι πολύ εύκολο να προκληθεί ατύχημα, να κινδυνεύσουμε και να ρισκάρουμε τη σωματική μας ακεραιότητα.
5. Ένδυση
Τα ρούχα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένα ώστε να παρέχουν άνεση κατα την εργασία, αλλά να μην προεξέχουν από το σώμα μας (όπως για παράδειγμα τα μανίκια). Το προεξέχον ύφασμα θα μπορούσε να παγιδευτεί σε κάποιο σημείο του οχήματος ή εργαλείου και να προκαλέσει τραυματισμό.
Ιδανικά τα ρούχα του τεχνίτη θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά απέναντι σε λάδια και καύσιμα, όπως επίσης να είναι αδιαβροχοποιημένα.
Καλά μέχρι εδώ βέβαια μπορεί από όλα αυτά κάποια να αρχίζεις να τα χρησιμοποιείς ή να τα αγοράσεις εάν δεν το είχες κάνει έως τώρα. Πάμε όμως στα δύσκολα τώρα.
Πάμε να δούμε τους κανόνες οι οποίοι είναι απαραίτητοι ώστε να σώσουν το σώμα και το πνεύμα μας στη διάρκεια των ετών:
1. Ανύψωση φορτίου
Όταν θέλουμε να σηκώσουμε κάτι πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι απαγορεύεται να σηκωθεί όταν το σώμα μας είναι μακριά από αυτό και τα χέρια μας σε υπερέκταση. Με αυτό τον τρόπο μένουμε στο κρεββάτι για αρκετό καιρό με σκληρό πόνο στη μέση μας. Επίσης πολύ πιθανή βλάβη είναι η ζημιά στις αρθρώσεις μας.
Ο σωστός τρόπος είναι να κρατήσουμε το φορτίο κοντά στο σώμα μας και να σηκώσουμε με τα πόδια μας, σφίγγοντας ταυτόχρονα τον κορμό μας. Έτσι ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο να τραυματιστούμε.
2. Περιστροφή
ΔΕΝ περιστρέφουμε το σώμα μας όσο κουβαλάμε φορτίο. Στρίβουμε με τα πόδια και μονοκόμματα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τη σπονδυλική μας στήλη από την υπερένταση.
3. Βοήθεια
Πάντα να ζητάμε βοήθεια για κουβάλημα βαρέων αντικειμένων. ΔΕΝ το παίζουμε παλικαράδες, γιατί θα το βρεις μπροστά σου μελλοντικά.
4. Σπρώξε μην τραβάς
Καλύτερα σπρώξε ένα βαρύ αντικείμενο. Με αυτό τον τρόπο το σώμα είναι μαζεμένο και δουλεύουν τα πόδια, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η σπονδυλική στήλη είναι σε υπερένταση.
5. Καυσαέρια
Σε κλειστό χώρο απαγορεύεται να έχουμε ένα κινητήρα σε λειτουργία. Πάντα να αερίζεται ο χώρος από τα καυσαέρια ή αν είναι δυνατόν να υπάρξει σωλήνας που να καλύπτει το τελικό της εξάτμισης και να καταλήγουν τα καυσαέρια έξω από το συνεργείο.
Η συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας μονοξειδίων του άνθρακα σε κλειστό χώρο μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.
Επίλογος
Αυτά είναι τα σημαντικότερα και αρχικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την καλή λειτουργία ολόκληρου του καταστήματος.
Ποιά είναι η δική σου γνώμη; Βρίσκεις τα μέτρα αυτά πραγματικά προστατευτικά για τους εργαζόμενους;
Πηγή
Μάθημα Τμήματος Οχημάτων “Ασφάλεια εργασίας”
Κινητήρες Αυτοκινήτων – Οχημάτων “James D.Halderman”