Can bus | Τί έιναι, γιατί το χρειαζόμαστε, πώς λειτουργεί;

Υπάρχουν πολλές βιομηχανίες που χωρίς την καινοτομία και τη συνεχή εξέλιξη θα είχαν εκλείψει και η αυτοκινητοβιομηχανία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Χωρίς την εξέλιξη θα υπήρχαν ακόμη καρότσες σε ξύλινες ρόδες και πολύ πιθανό να τα έσπρωχναν άλογα ή άλλα ζώα.

Πλέον όμως βλέπουμε ραγδαία εξέλιξη κάθε μέρα στα αυτοκίνητα, στη μηχανολογία ,στα ηλεκτρονικά κάτι το οποίο έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα αυτοκίνητα και τον τρόπο που τα βλέπουν οι άνθρωπο πλέον.

Can bus:Τί είναι; Πώς το χρησιμοποιούμε; Σε τί μας εξυπηρετεί;

Το CANbus είναι στην πραγματικότητα 2 λέξεις : Το CAN σημαίνει “Control Area Network” στα ελληνικά “τμήμα ελέγχου δικτύου” σε ελεύθερη μετάφραση και το BUS σημαίνει το φυσικό τμήμα αυτού του δικτύου, τα καλώδια δηλαδή μέσω των οποίων γίνεται η μεταφορά δεδομένων. Με πιο απλά λόγια το CAN είναι ένα ψηφιακό δίκτυο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ συσκευών που υπάρχουν στο όχημα. Αυτό είναι φανταστικό αν σκεφτεί κανείς οτι με δυο καλώδια μπορεί να μεταφέρει τεράστιο όγκο πληροφοριών ,αντί για κάθε πληροφορία και ένα καλώδιο. Η πλεξούδες των αυτοκινήτων πλέον είναι πιό μικρές, πιό ελαφριές ,βρίσκονται σε τάξη και το πιό σημαντικό είναι πιο φθηνές!

Πότε ξεκίνησε η χρήση του;

Η χρήση του ξεκίνησε πίσω στο μακρινό 1986! Βέβαια στην Ευρώπη δεν ήταν ακόμη τόσο διαδεδομένα τα οχήματα με CANBUS. Ομως μείωσε τόσο σημαντικά το κόστος των ηλεκτρονικών συστημάτων και της συνολικής δουλειάς των τεχνικών ,που έγινε πασίγνωστο και πλέον σημαντικό για την αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως. Έγινε βασική τεχνική δικτύου από το 1996 σε όλο τον κόσμο και ίσως από το 2000 και μετά δεν υπήρχε αυτοκίνητο που κυκλοφορούσε στο δρόμο και να μην ήταν CAN BUS .

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν το αμάξι μου διαθέτει CAN BUS;

Αν είναι μοντέλο από το 2006 και μετά σίγουρα διαθέτει θύρα πρωτοκόλλου OBD2, αλλά γενικά αν είναι απο το ’96 και μετά θα έχει CAN επικοινωνία σε κάποια τμήματα.

Υπάρχει κάποια διαφορά στο σύστημα επικοινωνίας μεταξύ αυτοκινήτων δρόμου και των αγωνιστικών ή είναι όλα τα ίδια;

Ναί και όχι. Τί θέλω να πώ. Υπάρχουν περιπτώσεις που αλλάζουν τα μηνύματα μέσα στο δίκτυο. Στο αγωνιστικό όχημα, εμείς ορίζουμε τα μηνύματα αυτά, τί θα περιλαμβάνουν και πώς θα στέλνονται και θα λαμβάνονται τα δεδομένα που υπάρχουν. Όμως όταν δουλεύουμε με ένα εργοστασιακό όχημα (OEM), τότε πρέπει εμείς να καταλάβουμε πώς κάποιος έχει ορίσει τα μηνύματα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αντίστροφη μηχανική.

Οπότε για ποιό λόγο ακριβώς το χρειαζόμαστε;Ηταν κάτι λάθος τελικά στη σύνδεση του δικτύου πριν το CANBUS;

Το κόστος, το χάος, η πολυπλοκότητα και η ευελιξία! Όλοι αυτοί οι παράγοντες ήταν λάθος και μας έφερε στην ανάγκη για ένα νέο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων στο όχημα. Πρίν θέλαμε ένα καλώδιο για κάθε μήνυμα. Μετά το CANBUS μπορούμε να στέλνουμε και να δεχόμαστε δεδομένα από διάφορα μέρη του οχήματος με ελάχιστα καλώδια και πολύ γρήγορα. Για παράδειγμα μπορεί να έχω ένα λαμπάκι στο καντράν το οποίο θα ανάβει όταν έχω βλάβη στον δυναμό. Μπορώ όμως να αλλάξω αυτό το λαμπάκι και να το κάνω να ανάβει για χαμηλή στάθμη λαδιού του κινητήρα ,με μόνο κάποιες απλές αλλαγές στο λογισμικό του εγκεφάλου.

Πηγή

HPAcademy

Stefanos Ververas

Ο Στέφανος είναι ένα παιδί με όνειρα. Μάλιστα τα πρώτα από αυτά άρχισαν να πραγματοποιούνται όταν ξεκίνησε στα 18 του χρόνια, από το χωριό του -Βαλτινό Τρικάλων της Θεσσαλίας- να σπουδάσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο τμήμα Οχημάτων. Εργάζεται στον κλάδο της επισκευής και συντήρησης οχημάτων. Η μεγάλη του αγάπη για τα αυτοκίνητα τον ώθησε να ασχοληθεί με τα social media και να χτίσει αυτή την ιστοσελίδα, με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αναγνωστών, με μοναδικά εργαλεία την ενέργεια, το πάθος, την όρεξη για μάθηση και την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Related Articles

2 Comments

  1. Πολύ ωραία και καλά αυτά που μας γράφετε παιδιά ακόμα και εμάς που τα έχουμε κάνει σεμινάρια και τα βρίσκουμε κάθε μέρα μπροστά μας μας φρεσκαρουν της γνώσης.μας μπράβο σας .

    1. Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Αυτός είναι και ο σκοπός μας μέσα από όλες τις πλατφόρμες να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας και να συζητούμε μαζί σας για νέα πράγματα. Σίγουρα κάτι μαθαίνεις από εμάς κι’εμείς από εσένα ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Verified by MonsterInsights